Semena zdravja: Sezam

Sezam je starodavno seme v pravem pomenu. Gre za eno prvih rastlin, ki je bila gojena izključno zaradi semen in olja. V kalorično majhnih paketkih vsebuje sezam ogromne količine mineralov, vitaminov, človeku nujno potrebnih olj, elementov v sledeh in encimov.
Sezam je starodavno seme v pravem pomenu.  (foto: freeimages.com)
Sezam je starodavno seme v pravem pomenu. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
»Ne želim si večjega vrta, temveč plemenitejše seme«, pravi Russel H. Conwell, pisec, najbolj poznan kot ustanovitelj univerze Temple v Filadelfiji … in plemenitejših od štirih, predstavljenih (laneno seme, bučno seme, sončnično seme) ne boste našli. Vsaj meni ni uspelo.

V kalorično majhnih paketkih vsebujejo ogromne količine mineralov, vitaminov, človeku nujno potrebnih olj, elementov v sledeh in encimov.

Sezam je starodavno seme v pravem pomenu. Gre za eno prvih rastlin, ki je bila gojena izključno zaradi semen in olja. V kalorično majhnih paketkih vsebuje sezam ogromne količine mineralov, vitaminov, človeku nujno potrebnih olj, elementov v sledeh in encimov. Naravno prisotne fenolne spojine pa povzročajo kar nekaj zmede predvsem pri poimenovanju te rastline.

Dejansko seme, vsebuje 50-60 % maščobnih kislin, ki spadajo v družino lignanov – sezamin in sezamolin. Ko seme predelamo (v olje recimo), pa se v procesu tvorita dve novi spojini z močnim delovanjem proti prostim radikalom – sezamol in sezaminol.

Bistvo je, da so lignani našemu zdravju zelo koristni. Sezamin in sezaminol izboljšata absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, vplivata blagodejno na razmerje maščob v krvi ter pripomoreta pri uravnavanju krvnega pritiska.

Nadaljujem s povzetkom študije iz leta 2001, ki je kot ena prvih dokazala, da lignani pospešujejo porabo maščob skozi povečano aktivacijo jetrnih encimov, ki so odgovorni za razgradnjo maščobnih kislin. Tovrstne navedbe seveda niso ostale neopažene s strani proizvajalcev prehranskih dopolnil, ki so tržišče preplavili z izdelki za hitro izgubo maščobe, ki temeljijo prav na sezaminu.

Vas zanima ali zadeva deluje? Nimam pojma. Vem pa, da je sezamovo seme polno kalcija, mineralov, vlaknin in beljakovin. 2 jedilni žlici vsebujeta železo, magnezij, kalij, fosfor, mangan, 35 % dnevno-priporočenega vnosa bakra, 2 grama vlaknin in 3 grame beljakovin (največ med semeni in oreščki).

Morda ste, ali boste, kje zasledili, da se kalcij v sezamu slabo izkoristi v telesu zaradi prisotnosti oksalne kisline. To je sicer res, lahko pa ponudim okusni rešitvi – gomasio (japonski kondiment) in tahini (sezamovo maslo). Oba priboljška vsebujeta pražena cela sezamova semena, praženje kot proces obdelave pa naj bi izboljšal izkoristek kalcija v telesu.

Posameznikom z Wilsonovo boleznijo (nabiranje bakra v jetrih) se uživanje večjih količin sezama ne svetuje zaradi visoke vsebnosti bakra v teh semenih.

Še več najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.