»
Ne želim si večjega vrta, temveč plemenitejše seme«, pravi Russel H. Conwell, pisec, najbolj poznan kot ustanovitelj univerze Temple v Filadelfiji … in plemenitejših od štirih, predstavljenih (
laneno seme,
bučno seme,
sončnično seme) ne boste našli. Vsaj meni ni uspelo.
V kalorično majhnih paketkih vsebujejo ogromne količine mineralov, vitaminov, človeku nujno potrebnih olj, elementov v sledeh in encimov.
Sezam je starodavno seme v pravem pomenu. Gre za eno prvih rastlin, ki je bila gojena izključno zaradi semen in olja. V kalorično majhnih paketkih vsebuje sezam ogromne količine mineralov, vitaminov, človeku nujno potrebnih olj, elementov v sledeh in encimov. Naravno prisotne fenolne spojine pa povzročajo kar nekaj zmede predvsem pri poimenovanju te rastline.
Dejansko seme, vsebuje 50-60 % maščobnih kislin, ki spadajo v družino lignanov – sezamin in sezamolin. Ko seme predelamo (v olje recimo), pa se v procesu tvorita dve novi spojini z močnim delovanjem proti prostim radikalom – sezamol in sezaminol.
Bistvo je, da so lignani našemu zdravju zelo koristni. Sezamin in sezaminol izboljšata absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, vplivata blagodejno na razmerje maščob v krvi ter pripomoreta pri uravnavanju krvnega pritiska.
Nadaljujem s povzetkom študije iz leta 2001, ki je kot ena prvih dokazala, da lignani pospešujejo porabo maščob skozi povečano aktivacijo jetrnih encimov, ki so odgovorni za razgradnjo maščobnih kislin. Tovrstne navedbe seveda niso ostale neopažene s strani proizvajalcev prehranskih dopolnil, ki so tržišče preplavili z izdelki za hitro izgubo maščobe, ki temeljijo prav na sezaminu.
Vas zanima ali zadeva deluje? Nimam pojma. Vem pa, da je sezamovo seme polno kalcija, mineralov, vlaknin in beljakovin. 2 jedilni žlici vsebujeta železo, magnezij, kalij, fosfor, mangan, 35 % dnevno-priporočenega vnosa bakra, 2 grama vlaknin in 3 grame beljakovin (največ med semeni in oreščki).
Morda ste, ali boste, kje zasledili, da se kalcij v sezamu slabo izkoristi v telesu zaradi prisotnosti oksalne kisline. To je sicer res, lahko pa ponudim okusni rešitvi – gomasio (japonski kondiment) in tahini (sezamovo maslo). Oba priboljška vsebujeta pražena cela sezamova semena, praženje kot proces obdelave pa naj bi izboljšal izkoristek kalcija v telesu.
Posameznikom z Wilsonovo boleznijo (nabiranje bakra v jetrih) se uživanje večjih količin sezama ne svetuje zaradi visoke vsebnosti bakra v teh semenih.
Še več najdete
tukaj.