Setveni koledar: Za dober pridelek upoštevajte Luno!

Včasih so ljudje skrbno spremljali potovanje in položaj Lune za namen kmetovanja. Dobro so se zavedali, da je pomembno sejati in saditi v pravem času, da bo dovolj pridelka in da ne bo lačnih ust. Z razvojem tehnologije se je na to kar malo pozabilo. Nekateri posamezniki pa so takšen način kmetovanja ohranili vse do danes ter širili svoje znanje in izkušnje.
 	Pri delu na vrtu in v sadovnjaku upoštevajte luno. (foto: Freepik.com)
Pri delu na vrtu in v sadovnjaku upoštevajte luno. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V današnjem času se bolj, kot kdajkoli prej, močno zavedamo škodljivosti kemičnih preparatov za zatiranje škodljivcev in za pospešeno rast rastlin. Zaradi tovrstnih pripravkov smo ogrozili svoje lastno zdravje in okolje. Vedno več ljudi se odloča za pridelovanje zelenjave in sadja doma. Če imamo le možnost, izkoristimo to priložnost. Saj ni boljšega kot sveža zelenjava iz domačega vrta, ki jo naberemo tik preden jo potrebujemo in tako poskrbimo, da se v njej ohranijo vse hranilne in zdravilne učinkovine.

Da bomo imeli zadovoljiv pridelek, moramo le skrbno proučiti, kdaj in kje bomo posadili kakšno rastlino. Pri tem nam pomaga Luna. Luna je naša spremljevalka na vseh področjih, še najbolj pa je poznana njena uporabnost v vrtnarjenju. Danes lahko na različnih internetnih straneh o vrtnarjenju, v revijah s to tematiko in v astroloških koledarjih, najdemo lunin vrtnarki koledar. Astrologi na podlagi položaja Lune v določenem znamenju in glede na lunino fazo oz. meno svetujemo, kaj je dobro saditi v določenem dnevu, čemu se je bolje izogniti in kdaj najbolj uspešno poskrbimo za odstranitev plevela in drugih škodljivcev. Z upoštevanjem teh napotkov poskrbimo, da je naše vrtnarjenje ekološko, brez kakršnegakoli škodljivega poseganja v naravo in v naše zdravje. Če dovolimo, da nas pri tem usmerja Luna, bomo zelo zadovoljni z našim pridelkom. Vrtnarjenje pa je tudi prijetna dejavnost, ki nas sprosti in ki nam vlije novih moči in energije.
 
PREBERITE TUDI: Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Vrtnarski koledar, ki ga pripravljam temelji na tropičnem zodiaku. Tropični zodiak predstavlja razdelitev Sončeve letne poti na 12 enakih delov, t.i. znamenj. Nekateri setveni in vrtnarski koledarji pa temeljijo na sideričnem zodiaku, ki predstavlja razdelitev neba na 12 ozvezdij. Ker se zodiakalna znamenja in ozvezdja prostorsko ne prekrivajo, prihaja do razlik v koledarjih. Razlikuje se položaj Lune v znamenjih in ozvezdjih, lunine faze pa so vedno enotne.

Znamenja in elementi
Astrološka znamenja razvrščamo v štiri elemente: ogenj, zemlja, zrak in voda. Vsak element in tako tudi znamenje vpliva na določen del rastlin. Po vrtnarskem koledarju se ravnamo glede na to, katere rastline želimo gojiti oz. kateri del rastline je za nas pomemben. Npr. če želimo gojiti paradižnik (plod), ga bomo sadili ali sejali v času, ko je Luna v ognjenem znamenju.

Element - ogenj, znamenja - oven, lev, strelec, del rastlin - plod
Element - zemlja, znamenja - bik, devica, kozorog, del rastlin - korenina
Element - zrak, znamenja - dvojčka, tehtnica, vodnar, del rastlin - cvet
Element - voda, znamenja - rak, škorpijon, ribi, del rastlin - list

Lunine faze
Vendar samo klasifikacija po znamenju in elementu, ni dovolj. Pomembno je, da spremljamo lunine faze. To pomeni, da smo pozorni, če Luna raste ali upada. V času, ko Luna raste in je njena privlačnostna sila močna, pospešeno poteka rast rastlin, saj se sokovi dvigujejo iz tal oz. rastline hitreje porabljajo hranila, ki jih pridobijo iz tal. To je dobra faza za setev in saditev rastlin, saj se praviloma dobro ukoreninijo. Ni pa dobro, da v tem času sadimo solato, saj nam bo šla prehitro v cvet.

Solato in rastline, ki jih gojimo zaradi njihovih podzemnih delov, je primerno saditi v času, ko Luna upada in so sokovi usmerjeni v zemljo oz. h koreninam. Takrat se krepijo podzemni deli rastlin.

V času mlaja v naravi nastopi počitek, takrat je privlačnostna sila Lune zelo majhna. V tem času je primerno obrezovati drevesa in grmovnice, uničevati plevel in škodljivce, pobirati pridelek ter kositi travo.

Plodna in neplodna znamenja
Pri vrtnarjenju moramo upoštevati tudi dejstvo, da vsa znamenja niso plodna. Tako da kljub rastoči Luni v neplodnem znamenju, ne moremo doseči enakega učinka, kot pri rastoči Luni v plodnem znamenju.

Najbolj plodna znamenja, pri katerih dosežemo najboljši učinek za pridelavo pridelka, ob upoštevanju lunine mene in elementa, so Rak, Škorpijon in Ribi.
 
PREBERITE TUDI: Kurkumo lahko vzgojite sami doma

Neplodna znamenja so Oven, Dvojčka, Lev, Devica, Strelec in Vodnar. Ta znamenja so bolj primerna za negovanje, pobiranje in shranjevanje pridelka ali za pripravo jedi iz teh delov rastlin.
Zmerno plodna pa so ostala znamenja Bik, Tehtnica in Kozorog.

Ko si pomagamo s to klasifikacijo, moramo upoštevati, da nekatere rastline potrebujejo za svojo rast veliko vode, druge zelo malo. Na primer za setev česna in čebule je ustrezno znamenje Strelca, ki ga sicer uvrščamo med neplodna znamenja. Saj rastlini ne potrebujeta veliko vlage in želimo, da imata močan okus, s katerim začinimo jedi.

V novi sezoni vam želim, da bi čim bolj uspešno izkoristili moč in vpliv Lune. Tudi letos spremljajte tedenske vrtnarske koledarje.


Urška Kozmus je astrologinja, ki se je izobraževala na Astrološki akademiji Stella, pod vodstvom mednarodno priznane astrologinje Eme Kurent. Po treh letih poglobljenega in raziskovalno naravnanega študija, je leta 2013 diplomirala in si pridobila naziv DAstrolAS. Ljudem svetuje pri načrtovanju prihodnosti in jim pomaga razumeti tok življenja s pomočjo Lune, Sonca in ostalih planetov.

Kontakt: kozmus.urska@gmail.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.