Kurkumo lahko vzgojite sami doma

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 21.1.2024
Sveža kurkuma je pravo razkošje, saj je ne le zelo draga, temveč jo je tudi težko dobiti v trgovini. Zakaj si je ne bi vzgojili kar sami doma in tako imeli to superzdravilno začimbo v sveži obliki vedno pri roki?
Z barvilom iz korenik kurkume lahko barvamo od blaga do gorčice in kozmetičnih izdelkov. (Foto: Freepik.com)
Z barvilom iz korenik kurkume lahko barvamo od blaga do gorčice in kozmetičnih izdelkov. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kurkuma, ki je sicer tradicionalna indijska in ajurvedska začimba, je vse bolj priljubljena tudi v slovenski kuhinji. Pohvali se lahko namreč s številnimi zdravilnimi učinkovinami, dobrodošlimi še posebej v hladnejšem delu leta, saj ima tudi močne protivnetne učinke.

Kaj pa, če bi si 100% naravno in ekološko kurkumo vzgojili kar sami na kuhinjskem pultu in tako namesto tiste v prahu uporabljali kar svežo?

Postopek je zelo preprost, potrebujete le svežo ekološko kurkumo.

 

Sveža kurkuma vedno pri roki

Sveža kurkuma je pravo razkošje! Sveže nastrgana s svojo čudovito aromo oplemeniti juhe in solate, še posebej pa jajčne jedi.

Toda, ker je sveža kurkuma draga, pa še težko jo je dobiti v trgovinah (tudi tistih specializiranih za zdravo prehrano), je ideja, da bi si jo vzgojili sama, vsekakor odlična.

 

Kako vzgojiti kurkumo?

1) Od korenine ekološke kurkume z nožem odrežite nekaj kolobarjev, ki naj bodo debeli okrog dva do tri centimetre. Na vsakem morata biti najmanj dve očesci oziroma brsta. Del korenike lahko sicer tudi kar odlomite, če vam bo to uspelo, saj je korenika kurkume precej trda.

2) Počakajte, kakšen dan, da se površina odrezanega ali odlomljenega dela korenike malo posuši, da je ne napadejo bakterije in glive. Faze sušenja zato nikar ne preskakujte!

3) Cvetlični lonček napolnite s substratom, ki naj bo po možnosti steriliziran, da bo manj bakterij in gliv ter možnosti za gnitje. Substrat zalijte toliko, da bo vlažen kot ožeta gobasta krpa, sicer odvečno vodo raje odlijte. Substrat naj sega dva do tri centimetre pod rob lončka.

4) Odrezane in posušene kose korenike kurkume položite v substrat tako, da bodo očesca na zgornji strani. Med kosi korenike naj bo pet do deset centimetrov prostora, tako da lahko v lonček  spremerom 15 centimetrov posadite tri kose korenike, v lonček s premerom 30 centimetrov pa šest do osem kosov. Kose korenike prekrijte z nekaj centimetri substrata.

5) Lonček postavite na svetlo in osončeno mesto ter počakajte, da poženejo nadzemni poganjki. Kurkumo redno zalivajte, vendar pazite, da substrat ne bo preveč moker. Ko bodo nadzemni poganjki večji, bo treba pogosteje zalivati.

6) Ko nadzemni deli kurkume zrastejo kakšnih 15 centimetrov v višino, lahko rastlino presadite v večji lonec, poleti pa na vrt, kjer se v razmerah kot za paradižnik zelo dobro počuti in raste še hitreje.

7) Koreniko kurkume morate pustiti rasti osem do devet mesecev, da bo dovolj velika za uporabo v kuhinji. Ko je podzemni del kurkume primeren, da ga izkopljete, nadzemni del po navadi oveni in odmre. To še ne pomeni, da podzemni del ni ok, le liste in steblo potrgajte, koreniko pa umijte, razlomite na koščke, po želji olupite ter shranite v zamrzovalnik v nepredušno zaprti posodi. In ne pozabite si nekaj koščkov shraniti za naslednjo setev.

8) Če boste kurkumo posadili decembra, boste naslednjo jesen lahko iz zemlje izkopali dober pridelek. Načeloma lahko kurkumo posadite kadarkoli, vendar boste za večji pridelek na kuhinjskem pultu morali počakati kar precej več časa, kot če jo boste presadili na vrt.

 

Pozor: Kurkuma ima zelo močno barvilo!

Kurkuma (tako sveža kot tista v prahu) ima zelo močno barvilo, ki se uporablja za barvanje različnih reči - od blaga in sten do gorčice in kozmetičnih izdelkov. Hindujci jo uporabljajo tudi pri svojih poročnih obredih.

Ko boste torej rezali in strgali sveže korenike kurkume, si roke zaščitite z rokavicami iz lateksa, saj rumenooranžno barvilo kurkume pušča zelo trdovratne sledi tako na koži kot drugod. Če rokavic ne marate ali morate nositi, si takoj po delu temeljito umijte roke, v vsakem primeru pa dobro zaščitite okolico.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Še vedno uporabljate bel sladkor? Nikar. To so 100% naravne in zdrave alternative!

Preverite, zakaj je sladkor tako zelo škodljiv za zdrav...

TEST: Ali moje čakre delujejo pravilno?

Preverite, kakšni so telesni in psihični simptomi, ki k...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.