Kurkumo lahko vzgojite sami doma

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 21.1.2024
Sveža kurkuma je pravo razkošje, saj je ne le zelo draga, temveč jo je tudi težko dobiti v trgovini. Zakaj si je ne bi vzgojili kar sami doma in tako imeli to superzdravilno začimbo v sveži obliki vedno pri roki?
Z barvilom iz korenik kurkume lahko barvamo od blaga do gorčice in kozmetičnih izdelkov. (Foto: Freepik.com)
Z barvilom iz korenik kurkume lahko barvamo od blaga do gorčice in kozmetičnih izdelkov. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kurkuma, ki je sicer tradicionalna indijska in ajurvedska začimba, je vse bolj priljubljena tudi v slovenski kuhinji. Pohvali se lahko namreč s številnimi zdravilnimi učinkovinami, dobrodošlimi še posebej v hladnejšem delu leta, saj ima tudi močne protivnetne učinke.

Kaj pa, če bi si 100% naravno in ekološko kurkumo vzgojili kar sami na kuhinjskem pultu in tako namesto tiste v prahu uporabljali kar svežo?

Postopek je zelo preprost, potrebujete le svežo ekološko kurkumo.

 

Sveža kurkuma vedno pri roki

Sveža kurkuma je pravo razkošje! Sveže nastrgana s svojo čudovito aromo oplemeniti juhe in solate, še posebej pa jajčne jedi.

Toda, ker je sveža kurkuma draga, pa še težko jo je dobiti v trgovinah (tudi tistih specializiranih za zdravo prehrano), je ideja, da bi si jo vzgojili sama, vsekakor odlična.

 

Kako vzgojiti kurkumo?

1) Od korenine ekološke kurkume z nožem odrežite nekaj kolobarjev, ki naj bodo debeli okrog dva do tri centimetre. Na vsakem morata biti najmanj dve očesci oziroma brsta. Del korenike lahko sicer tudi kar odlomite, če vam bo to uspelo, saj je korenika kurkume precej trda.

2) Počakajte, kakšen dan, da se površina odrezanega ali odlomljenega dela korenike malo posuši, da je ne napadejo bakterije in glive. Faze sušenja zato nikar ne preskakujte!

3) Cvetlični lonček napolnite s substratom, ki naj bo po možnosti steriliziran, da bo manj bakterij in gliv ter možnosti za gnitje. Substrat zalijte toliko, da bo vlažen kot ožeta gobasta krpa, sicer odvečno vodo raje odlijte. Substrat naj sega dva do tri centimetre pod rob lončka.

4) Odrezane in posušene kose korenike kurkume položite v substrat tako, da bodo očesca na zgornji strani. Med kosi korenike naj bo pet do deset centimetrov prostora, tako da lahko v lonček  spremerom 15 centimetrov posadite tri kose korenike, v lonček s premerom 30 centimetrov pa šest do osem kosov. Kose korenike prekrijte z nekaj centimetri substrata.

5) Lonček postavite na svetlo in osončeno mesto ter počakajte, da poženejo nadzemni poganjki. Kurkumo redno zalivajte, vendar pazite, da substrat ne bo preveč moker. Ko bodo nadzemni poganjki večji, bo treba pogosteje zalivati.

6) Ko nadzemni deli kurkume zrastejo kakšnih 15 centimetrov v višino, lahko rastlino presadite v večji lonec, poleti pa na vrt, kjer se v razmerah kot za paradižnik zelo dobro počuti in raste še hitreje.

7) Koreniko kurkume morate pustiti rasti osem do devet mesecev, da bo dovolj velika za uporabo v kuhinji. Ko je podzemni del kurkume primeren, da ga izkopljete, nadzemni del po navadi oveni in odmre. To še ne pomeni, da podzemni del ni ok, le liste in steblo potrgajte, koreniko pa umijte, razlomite na koščke, po želji olupite ter shranite v zamrzovalnik v nepredušno zaprti posodi. In ne pozabite si nekaj koščkov shraniti za naslednjo setev.

8) Če boste kurkumo posadili decembra, boste naslednjo jesen lahko iz zemlje izkopali dober pridelek. Načeloma lahko kurkumo posadite kadarkoli, vendar boste za večji pridelek na kuhinjskem pultu morali počakati kar precej več časa, kot če jo boste presadili na vrt.

 

Pozor: Kurkuma ima zelo močno barvilo!

Kurkuma (tako sveža kot tista v prahu) ima zelo močno barvilo, ki se uporablja za barvanje različnih reči - od blaga in sten do gorčice in kozmetičnih izdelkov. Hindujci jo uporabljajo tudi pri svojih poročnih obredih.

Ko boste torej rezali in strgali sveže korenike kurkume, si roke zaščitite z rokavicami iz lateksa, saj rumenooranžno barvilo kurkume pušča zelo trdovratne sledi tako na koži kot drugod. Če rokavic ne marate ali morate nositi, si takoj po delu temeljito umijte roke, v vsakem primeru pa dobro zaščitite okolico.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Štafeta semen 2024 – povabilo k sodelovanju

Sodelujoči v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenija –...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.