Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Moje zdravje > Prehrana | piše: Piardigma | 3.9.2025
Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namreč posežemo po hrani, ki nas spomni na tradicijo, saj z nakupom takšnih izdelkov podpiramo lokalne pridelovalce. Čeprav si pozimi pogosto zaželimo jagod in lubenic, se vse bolj krepi zanimanje za sezonsko sadje, zelenjavo in pristne izdelke od okoliških pridelovalcev.
Slovenci se vse pogosteje odločamo za lokalne izdelke, saj iščemo kakovost, pristen okus in priročnost.
Slovenci se vse pogosteje odločamo za lokalne izdelke, saj iščemo kakovost, pristen okus in priročnost.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Katera živila so največkrat v naših nakupovalnih košaricah?

Slovenci se vse pogosteje odločamo za lokalne izdelke, saj iščemo kakovost, pristen okus in priročnost. Analiza podjetja Wolt kaže, da so na vrhu nakupovalnega seznama pri sadju banane, borovnice, jagode in limone, pri zelenjavi pa paprike, solata, paradižnik in brokoli. Najpogosteje jih naročajo kupci, ki cenijo praktičnost in hitrost, hkrati pa želijo, da je izdelek svež in dostavljen v najkrajšem možnem času.

Vse bolj priljubljeni postajajo tudi bio in eko izdelki lokalnih ponudnikov, saj ljudje vse bolj prepoznavajo pomen trajnostnega pridelovanja hrane. Med mlečnimi izdelki izstopajo kislo mleko, tekoči in sadni jogurti, ki jih naročamo vse leto. “Pripravljeni smo plačati nekoliko več, če vemo, da s tem podpiramo lokalne pridelovalce in vrhunsko kakovost,” pojasnjujejo pri Woltu.

Preberite tudi: Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Od mlečnih klasik do telečjih hrenovk

Podobne trende opažata tudi Ajda Blagovič in Luka Šoban, ustanovitelja trgovinic na kolesih Domače na dom. “Najprej sva prodajala mlačne izdelke prijateljev, ki so hitro postali stalnica pri številnih kupcih. Ljudje radi posežejo po kakovostnih izdelkih, ki so narejeni po starih domačih receptih, pojasnjujeta.

Njuni kupci zelo pogosto posežejo tudi po mesu, ki je brez dodatkov, še posebej pa so priljubljene telečje hrenovke brez dodatkov. Takoj za njimi se v nakupovalni košarici najde tudi okusno domače bučno olje ter vsakodnevno sveže sadje in zelenjava. Njune izkušnje potrjujejo, da se kupci vse pogosteje odločajo za izdelke, ki povezujejo tradicijo, kakovost in zaupanje v lokalne proizvajalce.

Preberite tudi: Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Čas je, da ponovno začnemo slediti ritmu narave

Slovenci se vse bolj zavedamo pomena sezonskosti, vendar si pozimi še vedno pogosto zaželimo izdelkov, ki jih takrat načeloma naj ne bi bilo, torej jagod, lubenic in marelic. To potrjuje tudi analiza nakupnih navad na Woltu, saj so najbolj priljubljeni izdelki skozi vse leto banane, jagodičevje in citrusi. Prav zato prodajalce čaka še kar nekaj ozaveščanja o tem, zakaj je pomembno, da je hrana sezonska, in kako to vpliva na kakovost hrane in na okolje.

Kljub vsemu pa lahko že zaznamo trend izboljševanja na tem področju. Vse več potrošnikov namreč podpira lokalne pridelovalce, tudi če to pomeni, da bodo plačali nekoliko višjo ceno, saj tako dobijo kakovostne izdelke in prispevajo k razvoju domačega gospodarstva. V prihodnje lahko pričakujemo nadaljnjo rast zanimanja za lokalno hrano in vse več nakupov prek spleta, saj je s tem omogočena hitrejša dostava.

Takšen način nakupovanja omogoča preprost in hiter dostop do svežih izdelkov brez kompromisov pri okusu, hkrati pa nas opominja, da je hrana najboljša, ko sledi naravnemu ritmu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

nakupovalne navade prehrana lokalno sezonsko
Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.