Bučna juha s pastinakom
40 dag pastinaka
50 dag buče
2 žlici masla
1 vejica timijana
zelenjavna jušna osnova
sol in poper
malo kisa
2 dl mleka
2 žlici kisle smetane
2 rezini črnega kruha
Korenino pastinaka olupimo in narežemo na kocke. Starejšo bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo maslo, prepražimo narezan pastinak, bučo in timijan.
Prilijemo zelenjavno juho in dušimo 20 minut. Nato prilijemo preostalo juho in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Juho začinimo in ponudimo z žličko kisle smetane in potresemo z zapečenimi kockami kruha.
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami
Krompirjevi cmoki z mesom
krompirjevo testo
25 dag mletega svinjskega mesa
1 čebula
1 žlica olja
peteršilj
sol in poper
1 jajce
1 žlica olja
1 žlica drobtin
Pripravimo krompirjevo testo, ga razvaljamo na pol cm debelo in narežemo na kvadratke 5 X 5 cm. Za nadev spražimo narezano čebulo, ki ji dodamo mleto meso. Meso malo popražimo in nato počasi dušimo, prilijemo lahko nekaj žlic vode in meso zdrobimo, da se ne sprime v kepe.
Dušenemu in ohlajenemu mesu dodamo stepeno jajce, sesekljan peteršilj, sol, poper in malo drobtin. Nadev dobro premešamo. Na vsak kos testa damo žličko nadeva in oblikujemo cmoke. Cmoke kuhamo v slanem kropu 10 minut. Ko so kuhani, jih odcedimo in zabelimo s prepraženimi drobtinami.
K cmokom ponudimo skledo zelene solate.
PREBERITE TUDI: Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.