Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno testo.
Priprava vlečenega testa. (Foto: Freepik.com) Slika je simbolična.
Priprava vlečenega testa. (Foto: Freepik.com) Slika je simbolična.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine (za 1 nizek pekač od pečice):
1/2 kg namenske moke (za vlečeno testo)
1 čž soli (ravna)
3 jušne žlice olja
2 jušni žlici kisa
1 celo jajce
2,2 dcl mlačne vode

Izdelava testa:
Moko nasipajte v skledo, dodajte sol, naredite jamico, vanjo vlijte mešanico mlačne vode, olja in kisa, dodajte jajce. Z roko pričnite vmešavati krožno iz sredine navzven tako, da postopoma vmešavate moko. Ko porabite vso moko, mora biti testo gladko in mehko (zamesitev naj traja malo dlje). Povsem gladko kroglo testa po celi površini temeljito naoljite in jo dajte na plitek in prav tako naoljen krožnik, čez testo poveznite prazno skledo. Tako pokritega pustite kar na delovnem pultu. Praviloma morate to testo počivati minimalno 1/2ure, a jaz ga pustim 2 uri, še boljše pa je testo, če ga naredite zvečer in pustite čez noč. Testo se bo malček razvleklo in postalo še mehkejše težje ga boste dobili s krožnika (pomagajte si z nožem, lepo počasi), a brez skrbi, takšno mora biti. Testa zdaj ne smete več gnesti!!
Položite ga na dobro pomokan prt za to uporabite ostro moko, ker pri vlečenju lepše testo drsi po njej. Najprej testo le s težo valjarja nežno (da se vam ne prime na prt) razvaljajte v krog premera 50 cm. Posebej pozorno razvaljajte robove (da se bo testo potem pri vlečenju lažje in lepše vleklo). Sedaj testo po celi površini še enkrat premažite z oljem (to naredite z roko). Testo naj stoji vsaj 10 minut, ta čas si pripravite nadev. Sledi vlečenje testa z hrbtno stranjo dlani, pomagajte si s prsti, pri tem morate biti potrpežljivi. Razvleče se enkratno, robov ni potrebno obrezovati. Vlečeno testo uporabljamo za zavitke, štruklje, pite, gibanice, sirnice, zloženke, baklave...

PREBERITE TUDI: Češnjev zavitek

In še majhna skrivnost: dodate lahko malo pecilnega praška, ta pripomore k rahlejšemu (mehurčkastemu) testu in lepše se vleče.
Prav tako pri vlečenju pomaga, beljak, sam rumenjak pa naredi testo rahlejše...boljše.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.