Slovenska hrana ima nov znak za kakovost

Slovenska samooskrba in lokalna pridelava hrane sta na novem pohodu. V javnost prihaja kampanja Naša super hrana, na police pa prvi izdelki z oznako Izbrana kakovost – Slovenija.
Prva živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija prihajajo na police. (foto: MKGP)
Prva živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija prihajajo na police. (foto: MKGP)
Prva živila z znakom Izbrana kakovost – Slovenija prihajajo na police. (foto: MKGP) Minister Dejan Židan podpira lokalno pridelavo hrane.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gre za triletno nacionalno kampanjo za promocijo lokalno pridelane hrane, ki jo vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vrednost celotne kampanje Naša super hrana je sicer ocenjena na nekaj več kot tri milijone evrov, od česar bo največ sredstev (2,3 milijona), namenjenih za medijski zakup.

Nadgradnja akcij iz preteklosti
Kampanja Naša super hrana – izdelke bomo potrošniki lahko prepoznali po znaku Izbrana kakovost – Slovenija na embalaži, je pod eno promocijsko streho združila vse, ki sodelujejo v verigi proizvodnje hrane: proizvajalce, kmete, predelovalce, podjetnike. Njen namen je povečati samooskrbo in dvigniti prodajo slovenske hrane. Slednja v zadnjih letih sicer narašča: pred nekaj leti je le tretjina Slovencev kupovala slovensko hrano, danes je ta delež precej višji. Gre za nadgradnjo promocijskih akcij, ki so v preteklih letih občasno nagovarjale potrošnike, naj kupujejo lokalno hrano. Vse te promocijske akcije so bile financirane iz strani države, potekale pa so na pobudo slovenskih kmetov in industrije.

Židan: Želimo stabilen sistem brez viškov hrane
"Danes je zgodovinski trenutek. Gre za prvo skupno promocijo različnih sektorjev pod eno streho s skupnim sporočilom, da je naša super hrana res super za nas kot posameznike, za našo družbo in okolje," je začetek kampanje Naša super hrana pospremil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Izpostavil je dve stvari, ki sta pomembni za okrepitev prodajne moči slovenske hrane: prva je izvoz hrane – v tem trenutku je naša hrana v tujini izjemno prepoznavna. "Ni mnogo držav, ki uspejo izvoziti 25 odstotkov proizvedene hrane v lastni državi. Po drugi strani pa želimo bolj povezati slovenskega državljana, potrošnika z lokalno hrano. Želimo stabilen sistem, ki ga ne ogrožajo viški hrane (iz tujine, op.a.)."
Vsi sogovorniki so si bili tudi edini, da večje povpraševanje po lokalni hrani pomeni krepitev slovenskega kmetijstva nasploh, kar je izjemnega pomena za zdravo, ekološko urejeno in gospodarsko uspešno Slovenijo.

Prednosti slovenske hrane
Ko govorimo o slovenski hrani govorimo tudi o zdravem načinu življenja in o varnosti. "Znak izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja, da je izdelek v celoti pridelan in predelan v Sloveniji, da je zagotovljena najvišja kakovost in da je proizvodnja pod rednim nadzorom. Ob popolni sledljivosti porekla zagotavlja tudi krajše transportne poti osnovne surovine, kar vpliva tako na svežino, kot na okolje," je dejala Janja Kokolj Prošek iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Visoke zahteve za pridobitev znaka
Znak Izbrana kakovost – Slovenije bodo dobili certificirani proizvajalci in predelovalci lokalne hrane, ki bodo tudi finančno vstopili v kampanjo. Prispevke so posamezni kmetijski sektorji od proizvajalcev zaželi pobirati s 1. decembrom letos. Za tisoč litrov mleka je prispevek 50 centov, za glavo govedi do enega leta 70 centov, za glavo govedi nad enim letom 2,40 evra, za glavo perutnine pa 0,3 centa. Izdaten znesek bo primaknilo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, znašal pa bo najmanj 40 odstotkov vsote, ki jo bodo zbrali posamezni kmetijski sektorji. Že čez nekaj dni na trgovske police prihajajo prvi mlečni izdelki s znakom Izbrana kakovost – Slovenija. Kmalu jim bodo sledili meso in mesni izdelki, v letu 2017 pa še sadje. Najdlje bomo potrošniki čakali na zelenjavo: na prodajne police prihaja leta 2018.

Domača hrana varuje zdravje
Odločitev za lokalno pridelano in predelano hrano je pomembna tudi za naše zdravje.
Vida Fajdiga Turk z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da se z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika in s predelavo pri sadju in zelenjavi lahko zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, zlasti vitamina C, prav tako tudi vitaminov A, B in E. Zato hrana, obrana v času dozorelosti, ki po kratki verigi pride od njive do mize, ni le boljšega okusa in bolj aromatična, temveč ima tudi boljše hranilne vrednosti. Dr. Elizabeta Mičović iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je izpostavila, da "krajše poti od pridelovalca (mleka, mesa itd., op.a.) do predelovalca zmanjšajo stopnjo izpostavljenosti nekaterim biološkim, kemijskim in fizikalnim dejavnikom tveganja." Tudi obvladovanje dejavnikov tveganja je zaradi krajših transportnih poti je lahko učinkovitejše.

Vprašanje, ki je ob predstavitvi kampanje ostalo neodgovorjeno, pa je, kako bo znak Izbrana kakovost – Slovenija vplival na naše denarnice, saj vemo, da je slovenska hrana že zdaj zelo draga in za marsikoga nedosegljiva. Žal je med slednjimi največ prav tistih, ki bi morali uživati zdrava, kakovostna, naravna živila in si tako izboljšati zdravstveno stanje. Prispevke, ki so jih kmetijski sektorji začeli pobirati decembra letos, bodo proizvajalci najverjetneje vkalkulirali v ceno. Kako bodo na to odreagirali trgovci in ali bodo izdelke z znakom Izbrana kakovost – Slovenija resnično množično uvrščali na prodajne police, pa bo pokazal čas.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.