Stara semena, ki vračajo zdravje

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 17.3.2014
Chia semena so v zadnjem času pravi hit. Ker so tako zelo zdravi in imajo ugoden vpliv na naše telo, bi jih morali jesti vsak dan. Za kaj vse so dobra in kako jih pripraviti, preberite v prispevku.
Chia semena so zelo zdrava. (foto: www.sxc.hu)
Chia semena so zelo zdrava. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Chia semena prihajajo iz Mehike, verjamejo, da so bila ena od glavnih živil, ki so jih uporabljali tudi Maji in Azteki. Chia pomeni moč, semena so uživali, ker so pomagale pri dvigovanju energije. Bogata so z omega 3 maščobnimi kislinami, proteini, vlakni, antioksidanti.

Zakaj je dobro jesti chia semena?
Ne vsebujejo glutena, ker vsebujejo veliko vlaknin pomagajo pri urejanju prebave, odpravljajo zaprtost in zdravijo bolezni črevesja. Ker vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, so odlična hrana za srce in možgane - vsebujejo kar osemkrat več omega 3 maščobnih kislin, kot losos! Semena vsebujejo osem vrst amino kislin, prav tako kot lanena semena. So zelo močan antioksidant, imajo veliko večjo vrednost le teh, kot na primer borovnice. Vsebujejo petkrat več kalcija od mleka. Vsebujejo sedemkrat več vitamina C kot pomaranča. Vsebujejo več kalija od banan, uživajo jih lahko tudi sladkorni bolniki.

Strokovnjaki priporočajo, da vsak dan pojeste po eno žlico teh semen. Ker vsebujejo veliko količino vlaknin, pijte veliko tekočine.

Kako jih lahko uporabite?
Chia semena lahko posujete po skoraj vsaki hrani, ki jo jeste. Dodate jih lahko med žitarice, v solate, juho. Dodate jih lahko tudi v testo za kruh, med sestavine za mufine. Zmešate jih lahko z vodo in dobite gosti gel – ki je odlično nadomestilo za jajca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.