Stara semena, ki vračajo zdravje

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 17.3.2014
Chia semena so v zadnjem času pravi hit. Ker so tako zelo zdravi in imajo ugoden vpliv na naše telo, bi jih morali jesti vsak dan. Za kaj vse so dobra in kako jih pripraviti, preberite v prispevku.
Chia semena so zelo zdrava. (foto: www.sxc.hu)
Chia semena so zelo zdrava. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Chia semena prihajajo iz Mehike, verjamejo, da so bila ena od glavnih živil, ki so jih uporabljali tudi Maji in Azteki. Chia pomeni moč, semena so uživali, ker so pomagale pri dvigovanju energije. Bogata so z omega 3 maščobnimi kislinami, proteini, vlakni, antioksidanti.

Zakaj je dobro jesti chia semena?
Ne vsebujejo glutena, ker vsebujejo veliko vlaknin pomagajo pri urejanju prebave, odpravljajo zaprtost in zdravijo bolezni črevesja. Ker vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, so odlična hrana za srce in možgane - vsebujejo kar osemkrat več omega 3 maščobnih kislin, kot losos! Semena vsebujejo osem vrst amino kislin, prav tako kot lanena semena. So zelo močan antioksidant, imajo veliko večjo vrednost le teh, kot na primer borovnice. Vsebujejo petkrat več kalcija od mleka. Vsebujejo sedemkrat več vitamina C kot pomaranča. Vsebujejo več kalija od banan, uživajo jih lahko tudi sladkorni bolniki.

Strokovnjaki priporočajo, da vsak dan pojeste po eno žlico teh semen. Ker vsebujejo veliko količino vlaknin, pijte veliko tekočine.

Kako jih lahko uporabite?
Chia semena lahko posujete po skoraj vsaki hrani, ki jo jeste. Dodate jih lahko med žitarice, v solate, juho. Dodate jih lahko tudi v testo za kruh, med sestavine za mufine. Zmešate jih lahko z vodo in dobite gosti gel – ki je odlično nadomestilo za jajca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.