Ste starejši od 60 let? Povečajte vnos cinka!

Pomanjkanje cinka ima za posledico nagnjenost k okužbam (zaradi slabšega delovanja imunskega sistema), nevrološke težave, slabše celjenje ran ter pešanje okusa in voha in je vsakdanjik za skoraj 2 milijardi ljudi po svetu, med katerimi prevladujejo starostniki.
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka.  (foto: pixabay.com)
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka. (foto: pixabay.com)
35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi pomanjkanje cinka.  (foto: pixabay.com) Prehrana.si: priporoča jajca in salamo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav so dnevne potrebe odraslega človeka po cinku od 8 do 16 miligramov (odvisno od telesne teže in spola), ga lahko na dan zaužijemo do 40 miligramov. Izjema so primeri, ko cink jemljemo pod zdravniškim nadzorom in so dnevni odmerki višji, na primer pri degeneraciji makule, kožnih razjedah, težavah s celjenjem ran, imunski oslabelosti... Najboljši naravni vir cinka so ostrige: v 100 gramih ostrig ga je 85 miligramov.

In kaj nakazuje, da nam primanjkuje tega nujno potrebnega minerala, ki sodeluje pri več kot sto reakcijah v telesu in je prisoten prav v vseh tkivih in telesnih tekočinah? »Slabi« lasje in nohti, izpadanje las, luščenje kože, pogoste okužbe, izguba apetita so lahko znak pomanjkanja cinka. Pomembno je vedeti tudi, da telo slabo shranjuje cink, zato ga je potrebno redno vnašati s prehrano. Uživanje večjih količin alkohola poveča potrebe po cinku za 30 do 50 odstotkov, enako kot vegetarijanska prehrana (zaradi fitinske kisline).

Preberite tudi: 4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Starost je dejavnik, na katerega moramo biti, ko govorimo o cinku, zelo pozorni: 35 do 45 odstotkov starejših od 60 let trpi kronično pomanjkanje cinka, težave, ki jih zaradi tega občutijo, pa pripisujejo drugim dejavnikom. »Problem« reši povečanje vnosa (vendar ne na več kot na 40 miligramov na dan), pomagamo pa si lahko z mesom, fižolom, oreščki, črno čokolado, kalčki, mlekom in mlečnimi izdelki (siri, mleko, jogurt) – vse navedeno je, poleg že omenjenih ostrih, dober vir cinka. Za starostnike je zadosten vnos cinka pomemben tudi zato, ker so zadnje raziskave pokazale, da kronično pomanjkanje cinka pospešuje razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Preberite tudi: Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Za konec pa še vsebnost cinka (v miligramih) v različnih živilih (v 100 g živila): pšenični kalčki: 16 miligramov, govedina (kuhana/pečena): 12 miligramov, telečja jetra (kuhana/pečena): 12 miligramov, sezamova semena: 10 miligramov, črna čokolada: 3 miligrame, jagnjetina (kuhana/pečena): 9 miligramov, svinjina: 3 do 4 miligrami, arašidi (oluščeni): 3 miligrame, piščančje prsi (kuhane/pečene): 1 miligram, siri: 1 do 3 miligrame, divjačina (kuhana/pečena): 8 miligramov, teletina (kuhana/pečena): 7 miligramov, riževi kosmiči: 6 miligramov, fižol v zrnju: 2 miligrama.

Viri:
1. Wilkinson EA, Hawke CI. Oral zinc for arterial and venous leg ulcers. Cochrane Database Syst Rev 2000;(2):CD001273.
2. Ervin RB, Kennedy-Stephenson J. Mineral intakes of elderly adult supplement and non-supplement users in the third national health and nutrition examination survey. J Nutr 2002;132:3422-7.
3. https://academic.oup.com/jn/article/137/4/1101/4664657.
4. https://news.wisc.edu/zinc-discovery-may-shed-light-on-parkinsons-alzheimers/.
5. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3844
6. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2011. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Skritna moč regrata: raziskave kažejo, da lahko celo uniči rakave celice

Regrat je za mnoge le trdovraten plevel, ki ga je treba...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.