Ste vedeli: To je olje, ki bi ga morali uporabljati!

Niso vsa olja nezdrava, nekaterim pripisujejo mnogo zdravilni lastnosti, med drugimi tudi ta, da preprečujejo rakava obolenja. Katero olje je torej najbolj zdravo in ga priporočajo za uporabo pri kuhanju?
Pri kuhanju uporabljajte zdravo olje. (foto: www.123rf.com)
Pri kuhanju uporabljajte zdravo olje. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oljčno olje
Med najbolj zdrava olja spada oljčno olje, saj zmanjšuje možnosti za nastanek srčno – žilnih bolezni in raka. Je eden ključnih živil mediteranske kuhinje, podaljšuje življenje. uporabljajte nerafinirano, ekstra deviško oljčno olje.

Olje oljne ogrščice
Olje oljne ogrščice ima dve prednosti pred oljčnim oljem. Vsebuje nekatere omega 3 maščobne kisline in veliko vsebnost vitamina E in je bolj odporno na visoke temperature. To olje je v svetu med najbolj iskanimi rastlinskimi olji. Kljub temu pa je to olje po krivem na slabem glasu, saj ga pogosto izenačujejo z oljem oljne repice, ki vsebuje eruka kisline, ki so lahko v večji količini nezdrave in se v prehrani ne sme uporabljati. Na prodajnih policah je včasih napačno napisano ime olja in namesto olje oljne ogrščice piše repično olje.

Kokosovo olje
Tudi kokosovo oljke spada med zdrava olja. Vsebuje 92 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, ki so zdrave. Te kisline so v glavnem lavrinske kisline, ki jih najdemo tudi v materinem mleku in delujejo protivirusno, antibakterijsko in so lahko prebavljive. Najbolj zdravo je hladno stiskano in ekstra deviško kokosovo olje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.