Ste vedeli, da so predelane mesnine tako nevarne?

Salame, klobase in hrenovke bi se na naših jedilnik morale znajti bistveno manj pogosto, kot se. Redno uživanje predelanih mesnin namreč resno škoduje zdravju.
Najbolj zlovešče dejstvo o predelanih mesnih izdelki je, da dokazano povzročajo raka. (foto: pixabay.com)
Najbolj zlovešče dejstvo o predelanih mesnih izdelki je, da dokazano povzročajo raka. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Salame, pripravljene po starih receptih, brez umetnih dodatkov in konzervansov, so na trgovskih policah bolj izjema kot pravilo. Zato pa nas vabijo hrenovke v najrazličnejših »izvedbah«, ovite v več ali manj plastike, vnaprej pripravljeni hamburgerji, mesne konzerve in druge »dobrote«, ki so sicer okusne, zdravju pa ne preveč prijazne. Preberite, zakaj bi morali omejiti njihovo uživanje.

Povzročajo visok krvni tlak
Skupaj s pred-pripravljenimi obroki, juhami iz vrečke in sladkimi pijačami so predelane mesnine na vrhu seznama živil, ki se jim moramo izogibati, če hočemo ohraniti zdravo srce in ožilje. Glavni krivec za njihovo tovrstno »slavo« je ogromna količina soli, ki jo vsebujejo. Poleg tega jim dodajajo tudi številne konzervanse. Ste vedeli, da z enim obrokom predelanih mesnin zaužijemo toliko soli, kot bi je sicer smeli z vso hrano v celem dnevu?

Zvečajo tveganje za sladkorno bolezen tip 2
Sladkorna bolezen tip 2 že dolgo ni več bolezen starostnikov. Zaradi nezdravega načina življenja za njo zbolevajo celo otroci, z vsemi posledicami, ki jih prinaša: razjede na nogah (diabetično stopalo), okvare oči, odpoved ledvic, okvare živčevja… Študija harvardske univerze je pokazala, da uživanje predelanih mesnin poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 19 odstotkov. Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen v družini, bi morali biti pri uživanju tovrstnih živil še posebej previdni, saj je tudi dednost med dejavniki tveganja.

Povzročajo debelost
Če ste ljubitelj salam in hrenovke, pa bi radi shujšali, tole ni najboljša novica. Predelani mesni izdelki namreč povzročajo naraščanje telesne teže skoraj v enaki meri kot sladkor. Podatki tudi kažejo, da so ljubitelji predelanega mesa manj naklonjeni gibanju. Ker so beljakovine vir energije in ker se presnavljajo počasi, v telesu nastaja višek energije, ki se shrani kot maščevje.

Negativno vplivajo na pljuča
Vemo, kako uničujoča za naša pljuča sta kajenje in onesnaženi zrak, manj znano pa je, da težave z dihanjem lahko povzroči tudi pretiravanje z uživanjem predelanega mesa. Ljudje, ki uživajo veliko predelanih mesnin, pogosteje zbolevajo za bronhitisom, emfizmom in kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Če vas mučita kronični kašelj in težko dihanje, pa niste kadilec, iz jedilnika črtajte salame, hrenovke in podobno ter jih nadomestite z živili, ki vsebujejo veliko antioksidantov.

Povzročajo raka
Najbolj zlovešče dejstvo o predelanih mesnih izdelki je, da dokazano povzročajo raka. Še posebej so vpleteni« v raka debelega črevesa in danke, želodca, trebušne slinavke in prostate. Dovolj je že 6 dag na dan, kar je en hot dog ali pošten sendvič s šunko, pa se tveganje za raka debelega črevesa in danke poveča za 18 odstotkov. Čeprav razlog, zakaj predelano meso povzroča raka, ni natančno znan, stroka domneva, da se pri dimljenju in drugih načinih predelave tvorijo kancerogene snovi. Tudi nitriti in nitrati, ki jih uporabljajo za konzerviranje, v kombinaciji z določenimi drugimi spojinami postanejo kancerogeni.
Viri:
Harvard School of Public Health
BMC Nutrition
Lve Science

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.