Svinjska mast - bolj koristna, kot smo mislili!

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 29.11.2013
Svinjska mast, ki jo uporabljamo pri kuhanju, je na slabem glasu predvsem zato, ker vsebuje veliko kalorij. Po raziskavah pa naj ne bi bila škodljiva, saj ne vsebuje nevarnih maščob.
Svinjska mast pri kuhi naj ne bi bila škodljiva. (foto: www.123rf.com)
Svinjska mast pri kuhi naj ne bi bila škodljiva. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če jo primerjamo z maslom, je svinjska mast bolj zdrava, zatrjujejo nekateri strokovnjaki. Svinjska mast vsebuje 60 odstotkov mononenasičenih maščob, maslo pa le 45 odstotkov. Te maščobe pa preprečujejo srčno kap.

Večino masti v svinjski masti je sestavljenih iz oleinske kisline, to je zelo zdrava maščobna kislina, ki pomaga srcu, da pravilno deluje, poleg tega pa znižuje holesterol, trdi Nick Bellissimo iz univerze za prehrano.

Še ena dobra stvar je v svinjski masti, lahko se jo segreva, pa se kljub temu ne sproščajo nevarne snovi. Na njej lahko torej tudi kuhate in pečete. Meso bo hitreje pečeno, maščobe ne bo vsrkalo vase in zato bo tudi lažje za prebavo.

»Tako svinjska mast, kot maslo imata enako količino holesterola, to je okrog 95 gramov na 100 gramov maščobe,« še trdi Bellisimo.

Seveda pa se morate zavedati tudi, da vse svinjske masti niso enako kvalitetne. Razlika se kaže v tem, kako je bila žival hranjena. Če kupujete in uporabljate svinjsko mast pri kuhanju, potem Bellisimo svetuje, da jo kupite od lokalnega kmeta. Pri njeni uporabi bodite varčni, ne vključujte jo v kuho vsakodnevno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.