Svinjska mast - bolj koristna, kot smo mislili!

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 29.11.2013
Svinjska mast, ki jo uporabljamo pri kuhanju, je na slabem glasu predvsem zato, ker vsebuje veliko kalorij. Po raziskavah pa naj ne bi bila škodljiva, saj ne vsebuje nevarnih maščob.
Svinjska mast pri kuhi naj ne bi bila škodljiva. (foto: www.123rf.com)
Svinjska mast pri kuhi naj ne bi bila škodljiva. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če jo primerjamo z maslom, je svinjska mast bolj zdrava, zatrjujejo nekateri strokovnjaki. Svinjska mast vsebuje 60 odstotkov mononenasičenih maščob, maslo pa le 45 odstotkov. Te maščobe pa preprečujejo srčno kap.

Večino masti v svinjski masti je sestavljenih iz oleinske kisline, to je zelo zdrava maščobna kislina, ki pomaga srcu, da pravilno deluje, poleg tega pa znižuje holesterol, trdi Nick Bellissimo iz univerze za prehrano.

Še ena dobra stvar je v svinjski masti, lahko se jo segreva, pa se kljub temu ne sproščajo nevarne snovi. Na njej lahko torej tudi kuhate in pečete. Meso bo hitreje pečeno, maščobe ne bo vsrkalo vase in zato bo tudi lažje za prebavo.

»Tako svinjska mast, kot maslo imata enako količino holesterola, to je okrog 95 gramov na 100 gramov maščobe,« še trdi Bellisimo.

Seveda pa se morate zavedati tudi, da vse svinjske masti niso enako kvalitetne. Razlika se kaže v tem, kako je bila žival hranjena. Če kupujete in uporabljate svinjsko mast pri kuhanju, potem Bellisimo svetuje, da jo kupite od lokalnega kmeta. Pri njeni uporabi bodite varčni, ne vključujte jo v kuho vsakodnevno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vsak tretji zdravnik v Evropi je starejši od 55 let – kaj to pomeni za paciente?

Evropske zdravstvene sisteme čaka resen izziv. Po zadnj...

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Posadite ga še danes: prinaša bogastvo, zdravje in uspeh!

Drevo limone ni le zelo lep okras, je tudi magnet za zd...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (1. - 7. 12. 2025)?

Energija strelca, ki jo boste zaznavali preko Sonca, Ma...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Letošnji Schwentnerjev nagrajenec je dr. Andrej Blatnik

Komisija za podelitev Schwentnerjeve nagrade pri Zborni...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.