Takšna je kuhinja po meri vnukov

Moji odnosi > Družina | piše: Moja leta | 12.7.2021
Preverite sedem praktičnih nasvetov, da bo vaša kuhinja zares po meri vnukov – varna, praktična in zabavna. Pa seveda tudi okusna.
Nekoliko starejšim vnukom lahko zaupate tudi rezanje zelenjave. Če niste sigurni, ali je vnuk že dovolj spreten za uporabo nožev ali ne, se raje najprej posvetujte s starši. (Foto: Freepik.com)
Nekoliko starejšim vnukom lahko zaupate tudi rezanje zelenjave. Če niste sigurni, ali je vnuk že dovolj spreten za uporabo nožev ali ne, se raje najprej posvetujte s starši. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ljubezen gre skozi želodec tudi, ko gre za odnos med starimi starši in vnuki. Še posebej tistimi, ki radi kuhajo. Kateri otrok pa nerad potiska ročice v moko, vsuje sladkor v testo za pecivo, meša juho, panira in reže zelenjavo?

Kuhinja je vsekakor prostor, kjer vnuki radi preživljajo prostor s svojimi babicami in dedki, ki se jim največkrat ne mudi tako kot staršem ter se lahko zato ob skupnem kuharskem ustvarjanju oboji veliko bolj sprostijo in zabavajo.

Preden pa svoje vnuke spustite v svoj kuharski raj, poskrbite za nekaj praktičnih posegov, s katerimi bo vaša kuhinja postala varnejša, bolj po meri otrok in zato tudi zabavnejša. V odličnem priročniku Velika knjiga babic in dedkov, ki je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi, smo preverili, kateri so tisti najnujnejši.

  • Delovna površina. Preden se lotite kuhanja z otroki, pripravite delovno površino, ki naj bo dovolj daleč od štedilnika. Ves čas skupnega kuharskega ustvarjanja pa bodite pozorni, da se otrok ne bo preveč približal ognju.

 

  • Nevarni noži in drugi ostri predmeti. Z dosega otrokovih rok odstranite nabrušene in priostrene nože ter druge ostre predmete, posebej za vnuka pa nabavite kakšen nož z zaobljeno konico, ki ga bo vnuk lahko uporabljal vedno, ko bo prišel k vam na obisk. Vendar vedno v vaši navzočnosti!

 

  • Pečica je nevarna! Vnuke že od majhnih nog učite, da je tudi pečica lahko nevarna. Če je le možno, pečico postavite nekoliko više, če imate običajno pečico pod štedilnikom, pa bodite pozorni, da se ji otroci preveč ne približajo, ko je prižgana.

 

  • Vroče sklede in lonci. Vnuka vsakič, ko kuhate in servirate hrano, opozorite na vroče sklede in lonce, saj otroci hitro pozabijo in opeklina je en dve tri tukaj. Zato jih opozorite raje prevečkrat kot premalo.

 

  • Obvezni pripomočki za vnuke. V kuhinji po meri vnukov ne smejo manjkati otroški predpasniki, deske za valjanje in plastične podloge, valjarji, sita, modelčki za piškote, kolesca za rezanje testa in veliko plastičnih posod, ki jih otrok ne bo mogel razbiti kot na primer steklene. Pa ne pozabite: če imate več vnukov, bo seveda vsak hotel imeti svoj predpasnik in svoj valjar!

 

  • Šola v kuhinji. Če je kuhanje z babico in dedkom za mlajše otroke odlična priložnost za razvoj ročnih spretnosti, lahko starejši vnuki v kuhinji dobijo čisto pravo šolsko uro. Ko morajo tehtati in računati, upoštevati navodila in razmišljati, kako deluje pecilni prašek, dedku povedati, kaj se zgodi s hrano, če jo predolgo pustimo na zraku in podobno. Vse to med kuhanjem in peko.

 

  • Čarobne sestavine. Babice so po navadi polne 'čarovnij', ko so z otroki v kuhinji. Vedno imajo namreč na zalogi tudi 'čarobne sestavine', ki so lahko v obliki magičnih bombončkov, zdrobljenih lešnikov od veveričke iz vrta in zajčkovega korenja za okras pite ali celo nevidne kot vilinski čarobni prah. Čirule čarule in najboljše pecivo na svetu je spečeno!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.