Takšna je prava resnica o krompirju!

Ali krompir redi ali ne? Je potrebno jesti le kuhanega? Sta čips in pomrit res škodljiva? Zakaj naj bi bil mrzel krompir bolj zdrav od toplega? Vse odgovore najdete v prispevku!
Krompir redi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Krompir redi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir ni užiten surov – surov ima namreč glikemični indeks okoli 25 – prav tako kot vse sveže gomoljnice – korenje, pesa, koleraba, redkev, repa …

Surove gomoljnice vsebujejo zelo malo sladkorja in ne redijo, s kuhanjem pa se struktura zelo spremeni in zaradi tega zelo redijo. Če za primer vzamemo sveže korenje, ki ima glikemični indeks 35, s kuhanjem se mu poveča vrednost sladkorja in s tem glikemični indeks kar na 75.

Krompir - najslabša izbira je čips. Glikemični indeks ima kar 95. Kako se vam sproži želja po še, točno veste, ko ga začnete jesti in ne morete nehati.

Pečen krompir ima glikemični indeks 85, krompir iz mikrovalovne pečice pa 82, instant krompir prav tako čez 80.

Kuhan krompir v olupku ima glikemični indeks okoli 65, če pa ga predhodno olupite, ima glikemični indeks okoli 80. Tudi pire krompir ima glikemični indeks okoli 80.

Najboljši je mrzel krompir
Med kuhanjem krompirja škrobne celice v njem nabreknejo in razpadajo, zato se tudi lažje presnavljajo. Ko pa se kuhan krompir hladi, se škrob strjuje, tak pa je odporen tudi na prebavo. posledično ga torej naše telo ne more prebaviti, zato preide naravnost v debelo črevo. Hladen krompir na našo prebavo deluje torej podobno kot vlaknine. A mrzel krompir je zdrav le tedaj, če ni pripravljen z majonezo. Je pa priporočljivo, da ga pripravite skupaj z drobnjakom, čebulo, česnom in oljčnim oljem. Tak blagodejno deluje na človeško telo in ni škodljiv.

Krompir vsebuje res veliko sladkorja – ogljikovih hidratov in zaradi tega redi – predvsem, če ga jemo kot samostojni obrok. Vrednost sladkorja se mu zmanjša, če ga jemo skupaj s svežo zelenjavo, kuhano zelenjavo in nekaj mesa – v velikosti ene dlani.

 
Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Vas bolijo sklepi in kosti? Črtajte teh 7 živil

Če tudi vas pogosto bolijo sklepi in kosti, potem si pr...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ste starejši od 60 let? Povečajte vnos cinka!

Pomanjkanje cinka ima za posledico nagnjenost k okužbam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.