Takšna je prava resnica o krompirju!

Ali krompir redi ali ne? Je potrebno jesti le kuhanega? Sta čips in pomrit res škodljiva? Zakaj naj bi bil mrzel krompir bolj zdrav od toplega? Vse odgovore najdete v prispevku!
Krompir redi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Krompir redi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir ni užiten surov – surov ima namreč glikemični indeks okoli 25 – prav tako kot vse sveže gomoljnice – korenje, pesa, koleraba, redkev, repa …

Surove gomoljnice vsebujejo zelo malo sladkorja in ne redijo, s kuhanjem pa se struktura zelo spremeni in zaradi tega zelo redijo. Če za primer vzamemo sveže korenje, ki ima glikemični indeks 35, s kuhanjem se mu poveča vrednost sladkorja in s tem glikemični indeks kar na 75.

Krompir - najslabša izbira je čips. Glikemični indeks ima kar 95. Kako se vam sproži želja po še, točno veste, ko ga začnete jesti in ne morete nehati.

Pečen krompir ima glikemični indeks 85, krompir iz mikrovalovne pečice pa 82, instant krompir prav tako čez 80.

Kuhan krompir v olupku ima glikemični indeks okoli 65, če pa ga predhodno olupite, ima glikemični indeks okoli 80. Tudi pire krompir ima glikemični indeks okoli 80.

Najboljši je mrzel krompir
Med kuhanjem krompirja škrobne celice v njem nabreknejo in razpadajo, zato se tudi lažje presnavljajo. Ko pa se kuhan krompir hladi, se škrob strjuje, tak pa je odporen tudi na prebavo. posledično ga torej naše telo ne more prebaviti, zato preide naravnost v debelo črevo. Hladen krompir na našo prebavo deluje torej podobno kot vlaknine. A mrzel krompir je zdrav le tedaj, če ni pripravljen z majonezo. Je pa priporočljivo, da ga pripravite skupaj z drobnjakom, čebulo, česnom in oljčnim oljem. Tak blagodejno deluje na človeško telo in ni škodljiv.

Krompir vsebuje res veliko sladkorja – ogljikovih hidratov in zaradi tega redi – predvsem, če ga jemo kot samostojni obrok. Vrednost sladkorja se mu zmanjša, če ga jemo skupaj s svežo zelenjavo, kuhano zelenjavo in nekaj mesa – v velikosti ene dlani.

 
Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...

Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko ...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.