Tega za zajtrk raje ne jejte nikoli več

Pogosto posegamo po živilih, ki pa nikakor niso primerna za zajtrk. A kljub temu jih zajtrkuje večina ljudi, preverite katera so in zakaj ni najbolje, da jih jeste za zajtrk.
Jajca so odlična izbira za zajtrk. (foto: pexels.com)
Jajca so odlična izbira za zajtrk. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prav mogoče je, da prav zaradi napačno izbranega zajtrk nikakor ne morete shujšati, ste utrujeni, brez energije in slabe volje. Določena živila, če jih jemo zjutraj, namreč lahko zelo upočasnijo metabolizem, privedejo do neredne prebave, povzročajo, da se kopičijo odvečni kilogrami, povrhu vsega pa negativno vplivajo tudi na holesterol, zvišujejo sladkor v krvi.

Ker je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, je prav, da jemo tista živila, ki nas bodo ohranjala pri zdravju ter nam dala zadosti energije za ves dan. prava izbira živil pa pomaga tudi pri hujšanju, pri boljšemu počutju.

Čeprav si mnogi zajtrka brez kruha ne znajo predstavljati, pa strokovnjaki za prehrano opozarjajo prav to. Ogljikovi hidrati so tisti, ki polenijo naš metabolizem, našo prebavo in ki nam jemljejo energijo. Nikakor ni primerno, če jemo živila iz bele moke, takšna, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Katera je tista hrana, ki se ji poskušajte ogniti?
Pa ne samo zjutraj, kar tekom celega dneva. To so sadni sokovi, ki jih kupite v trgovini,. Ti poleg sadnega sladkorja pogosto vsebujejo še dodaten sladkor. Če že imate radi sadne sokove, si jih pripravljajte doma. Zraven dodajte še jogurt ali nekaj zelene zelenjave in dobite odličen, zdrav in hranljiv napitek.

Izogibajte se palačinkam, belemu kruhu, predelanim mesnim izdelkom – ti so okusni le zaradi dodatkov raznih ojačevalcev okusa in soli.

Tudi pri jutranji kavici ne pretiravajte s sladkorjem. Če imate radi sladko, navadni sladkor raje zamenjajte z bolj zdravo različico. Uporabite lahko tudi med.

Šilce žganega uniči vse bacile – tega ne upoštevajte preveč. Alkoholne pijače, sploh žganje na prazen želodec naredi škodo organizmu. Telo se tako že navsezgodaj bori proti škodljivimi toksini, ki ste jih vnesli vanj.

Zakaj takšna živila niso primerna?
Sladkor v hrani povzroči hiter dvig sladkorja v krvi, hiter naval energije, nato pa ta tudi hitro pade. To povzroči, da možgani spet pošljejo signal, da ste lačni. Posežete po hrani, možgani zahtevajo spet hrano, ki vsebuje sladkorje in ogljikove hidrate in začarani krog je sklenjen. Ves čas se počutite utrujeno, telo predeluje vse sladkorje, in ogljikove hidrate, povrhu tega pa ste še slabe volje, saj se na tak način kopičijo tudi odvečni kilogrami.

Kaj torej zajtrkovati?
Strokovnjaki pravijo, naj bo zajtrk sestavljen iz vsaj 20 gramov proteinov. Našli jih boste v skuti, jajcih, jogurtu, siru, mlečnih namazih, stročnicah. Za zajtrk jejte tudi semena, oreške, pusto meso, ribe, surovo zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...

Rdeča pesa: Vse, česar o njej še niste vedeli

V zimskem času večkrat pomislimo tudi na okusno zimsko ...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.