Strokovnjakinja za zdravo prehrano Katie Cavuto svetuje, da se nekatere vrste sadja in zelenjave ne lupi, saj se največ zdravilnih snovi skriva prav v olupkih, ki jih navadno zavržemo.
Krompir
Kadar pripravljamo pire krompir, krompir v solati, pečeni krompir, odstranimo olupke. To pa ni najboljše, saj se kar 20 odstotkov vseh hranljivih snovi skriva prav v njih. V olupku krompirja je polno vitamina B, mineralov, vlaknin. Zato krompir le dobro operite in pojejte z olupkom. Razen, če pripravljate zelo star krompir.
Jajčevec ali melancan
Prav v olupku jajčevca se skriva izredno močan antioksidant, ki se bori proti razvoju mnogih bolezni, prav tako pa uspešno upočasnjuje tudi staranje. Jajčevca nikar ne lupite več.
Sladki krompir
Tudi v olupku sladkega krompirja, poznanega tudi pod imenom topinambur se skriva veliko zdravilnega, vsebuje vitamin C, kalij in beta karoten.
Sveže kumare
Četudi je olupek sveže kumare nekoliko grob, je nikar ne lupite, le dobro operite. Bogata je z zdravilnimi snovmi, ki krepijo imunsko odpornost, vsebuje antioksidant, ki preprečuje zaprtost in blagodejno vpliva na črevesje.
Korenje
Tudi korenja nikar ne lupite, potrebno ga je le dobro oprati. Vsi antioksidanti, ki se skrivajo v njem, so namreč tik pod površjem.
Pastinak
Pastinak ali belo korenje je zelenjava, ki se največkrat uporablja v zimskih mesecih. Nikar ga ne lupite, saj vsebuje pod površjem zelo hranilne snovi.
Jabolka
O jabolkih smo že večkrat pisali. Če imate domače, morate vedeti, da je prav olupek najbolj zdrav, bogat je z vlakninami, ki zelo ugodno vplivajo na prebavo, bogat je z vitaminom C, kvercetinom in ostalimi antioksidanti, ki se uspešno borijo proti raku.