Teh živil nikoli ne lupite!

Ali se zavedate, da so nekatera živila zelo zdravilna, a je večina njihove zdravilnosti prav v olupkih, ki jih zavržete? V prispevku najdete seznam tistih živil, ki jih ne smete lupiti!
Olupki nekaterih živil so zelo hranljivi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Olupki nekaterih živil so zelo hranljivi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjakinja za zdravo prehrano Katie Cavuto svetuje, da se nekatere vrste sadja in zelenjave ne lupi, saj se največ zdravilnih snovi skriva prav v olupkih, ki jih navadno zavržemo.

Krompir
Kadar pripravljamo pire krompir, krompir v solati, pečeni krompir, odstranimo olupke. To pa ni najboljše, saj se kar 20 odstotkov vseh hranljivih snovi skriva prav v njih. V olupku krompirja je polno vitamina B, mineralov, vlaknin. Zato krompir le dobro operite in pojejte z olupkom. Razen, če pripravljate zelo star krompir.

Jajčevec ali melancan
Prav v olupku jajčevca se skriva izredno močan antioksidant, ki se bori proti razvoju mnogih bolezni, prav tako pa uspešno upočasnjuje tudi staranje. Jajčevca nikar ne lupite več.

Sladki krompir
Tudi v olupku sladkega krompirja, poznanega tudi pod imenom topinambur se skriva veliko zdravilnega, vsebuje vitamin C, kalij in beta karoten.

Sveže kumare
Četudi je olupek sveže kumare nekoliko grob, je nikar ne lupite, le dobro operite. Bogata je z zdravilnimi snovmi, ki krepijo imunsko odpornost, vsebuje antioksidant, ki preprečuje zaprtost in blagodejno vpliva na črevesje.

Korenje
Tudi korenja nikar ne lupite, potrebno ga je le dobro oprati. Vsi antioksidanti, ki se skrivajo v njem, so namreč tik pod površjem.

Pastinak
Pastinak ali belo korenje je zelenjava, ki se največkrat uporablja v zimskih mesecih. Nikar ga ne lupite, saj vsebuje pod površjem zelo hranilne snovi.

Jabolka
O jabolkih smo že večkrat pisali. Če imate domače, morate vedeti, da je prav olupek najbolj zdrav, bogat je z vlakninami, ki zelo ugodno vplivajo na prebavo, bogat je z vitaminom C, kvercetinom in ostalimi antioksidanti, ki se uspešno borijo proti raku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako sprejeti in negovati svoje starajoče se telo?

Te lepotne rituale bi morala poznati vsaka ženska, saj ...

Intervju: „Nobenega maratona in nobenih strogih diet“

Tokrat smo pod drobnogled vzeli hormonska neravnovesja....

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (18. - 24. 8. 2025)?

Sonce v levu vam bo v prvem delu tedna pomagalo hitro z...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (11. - 17. 8. 2025)?

Sonce v levu vam bo pomagalo videti svetlo stran vsake ...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

VAJE ZA MOŽGANE: 8 enostavnih načinov za krepitev spomina in kognitivnih sposobnosti

Želite okrepiti spomin in izboljšati delovanje možganov...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.