Ti živili počasi uničujeta vaš metabolizem!

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 19.2.2014
Ste kdaj opazili, da nekateri ljudje pojedo veliko več od vas, pa se jim odvečni kilogrami ne kopičijo? To je zato, ker jim metabolizem dela pravilno, hrana se pretvarja v energijo. Preberite, kaj je tisto, kar ga počasi uničuje in se teh živil raje izogibajte!
Visokofruktozni sirup upočasnjuje metabolizem. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Visokofruktozni sirup upočasnjuje metabolizem. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ameriški nutricist dr. Jonny Bowden pravi, da nekatere sestavine, ki so v hrani, uničujejo vaš metabolizem, kar povzroča, da lahko pojeste malo, pa se kljub temu redite.

Vse več izdelkov vsebuje visoko fruktozni koruzni sirup, ki povzroča na nek način odvisnost. Škoda v telesu nastane takoj, saj ta sestavina povzroči, da raven sladkorja v krvi hitro naraste. Telo zato izloča inzulin, ta pa povzroča, da se maščobe pričnejo odlagati, še posebno okrog trebuha.

Če imate odvečne kilograme in se sladkemu enostavno ne morete odreči, je to lahko tudi zato, ker ste se na fruktozni koruzni sirup že navadili in postali odvisni.

Drugo živilo, ki prav tako negativno deluje na metabolizem, pa je gluten. Ta se nahaja v hrani, ki vsebuje žitarice, pri mnogih pa povzroča nabiranje maščobnih oblog in prebavne težave. Danes se v prehrani uporablja gensko spremenjeno žito, to pa vsebuje veliko glutena in škroba, ki počasi pričneta zavirati metabolizem.

Seveda obstaja rešitev, kako spet urediti metabolizem in ga pospešiti. Najprej se morate znebiti vseh živil, ki vsebujejo koruzni sirup in gluten. Nato nakupite svežo hrano, priporočljiva je zelena zelenjava, svetuje dr. Bowden.

Pomembno je, da nove prehranjevalne navade postanejo navada, se jih redno držite, jeste počasi in hrano dobro prežvečite. Najprej iz jedilnika črtajte žitarice za sedem dni, nato jih spet počasi pričnite uvajati in opazujte, kako na vas vplivajo. Jejte polnovredne izdelke iz žit. Ko kupujete hrano, berite, kaj vsebuje. Če opazite oznako HFCS (visokofruktozni koruzni sirup), hrane ne kupite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.