Seveda ni nič narobe, če si občasno privoščite nekaj pomfrita, če vam to zdravstveno stanje dopušča. Dejstvo pa je, da je ta okusen prigrizek zelo škodljiv.
Maščobe
Ocvrta hrana je zelo okusna, a žal vsebuje nasičene maščobe, ki so prava tempirana bomba za nastanek rakavih obolenj, bolezni srca in sladkorne. Niso vse maščobe škodljive, a te, ki jih vsebuje pomfrit zagotovo so. Zvišujejo raven nevarnega holesterola, dlje se zadržujejo v telesu in povečujejo cirkulacijo trigliceridov v krvi. Pomfrit je krivec tudi za nalaganje maščobe na žilah, kar lahko povzroča srčno ali možgansko kap.
Najslabši ogljikovi hidrati
Krompir vsebuje škrob, polisaharide, enostavne ogljikove hidrate. Telo jih uporablja za energijo, če pa se ti ne porabijo, se nalagajo v maščobne obloge. Ko jeste pomfrit, se povečuje proizvajanje inzulina, s časoma pa to lahko privede do odpornosti organizma do njega. To pa povzroča srčne bolezni in razvoj sladkorne bolezni.
Rakave bolezni
Dokazano je, da ocvrt krompir povzroča nastanek rakavih obolenj. Vsebuje veliko akrilamida, ta pa povzroča raka.
Če se pomfirtu ne morete odpovedati, potem ga pripravljajte na bolj zdrav način. Nikakor ne kupujte že pripravljenega in zamrznjenega v trgovinah, ta vsebuje še razne strupene dodatke. Krompir olupite in narežite za pomfrit, nato pa ga na majhni količini kokosove masti in na peki papirju lahko spečete v pečici. Ravno tako bo hrustljav, le bolj zdrav.