To so živila, ki zares krepijo kosti, zobe in možgane!

Moje zdravje > Alternativa | piše: M. L. | 25.8.2015
Kalcij je mineral, ki je nujno potreben za močne in trdne kosti ter zobe. Pomaga pa tudi krepiti možgane in gradi mišice. Zato jejte ta živila vsak dan!
Mandlji so odlični za malico. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Mandlji so odlični za malico. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Živila, ki so bogata s kalcijem in za katere strokovnjaki svetujejo, da so čim pogosteje na vašem jedilniku, so:

Beli fižol, tega lahko dodajate solati, iz njega naredite prilogo, juhe, enolončnice.

Sardine, te vsebujejo tudi veliko omega 3 maščobnih kislin, vitamin D. sardine so zelo zdrave, zato strokovnjaki priporočajo, da jih jeste dvakrat tedensko.

Suhe fige, so odlične za dopoldansko malico, poleg tega, da vsebujejo veliko kalcija, so bogate tudi z vlakninami, antioksidanti. Ker so zelo sladke, ne pretiravajte s količino.

Zelje, je živilo, ki vsebuje poleg kalcija tudi veliko vlaknin, vitaminov. Jejte ga vsaj enkrat tedensko, surovega, če je le mogoče.

Mandlji so odlično živilo za malico. Poleg kalcija vsebujejo tudi vitamin E, železo, kalij.

Pomaranča je odličen vir vitamina C, krepi imunski sistem, vsebuje pa tudi veliko kalcija za zdrave kosti in zobe. Jeste jo lahko zjutraj na tešče ali iz nje izcedite sok.

Sezam je zelo hranljiv, uravnava krvni tlak, zmanjšuje vnetja. Jejte ga v solati, v jogurtu, skuti, vmešajte ga v kruh, ki ga pečete.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.