Tudi vi uporabljate to olje? Nikar!

Ne le, da dela izredno veliko škodo vašemu telesu in je zelo obremenjujoče za zdravje, veliko škodo dela tudi okolju. Premislite, preden ga spet uporabite.
Palmovo olje škoduje srcu in ožilju. (foto: pexels.com)
Palmovo olje škoduje srcu in ožilju. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pridobivajo ga iz sadežev oljne palme, ki vsebuje okrog 50 odstotkov maščob. V trgovini ga težje dobimo v obliki olja ali maščobe, je pa dodano v predelanih živ ilih, ki vsebujejo rastlinsko maščobo. Palmovo olje boste tako našli v številnih izdelkih, tudi takšnih, ki jih uporabljate vsakodnevno. Najdete ga v kruhu, margarini, sladoledu, mlečni čokoladi, pa tudi v številnih kozmetičnih izdelkih.

Uporaba palmovega olja je zelo razširjena. Razlog je seveda v tem, da je poceni. Proizvajalce pa niti ne zanima, da ni zdrav in da dela veliko škodo tako ljudem kot tudi okolju. Vsebuje velik delež nasičenih maščobnih kislin, proizvajalci pa ga morajo označiti. Na izdelkih se pojavlja pod imenom palmovo olje, pa tudi palmitat, palmolein, stearinska kislina, natrijev kernelat itd.

Povzroča bolezni srca in zvišuje raven nevarnega holesterola
Največkrat se uporablja rafinirano palmino olje, takšno pa škoduje srcu in ožilju, zvišuje raven nevarnega holesterola in povzroča srčno žilne bolezni. Prav zato ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že uvrstila v skupino tveganih živil. Tja spadajo tudi hidrogenirane rastlinske maščobe.

Če je palmovo olje zdravju škodljivo, je tudi kokosovo?
Ne, nikakor. Palmovo olje se razlikuje od kokosovega. Palmovo olje pridobivajo iz plodov oljne palme, kokosovo pa je narejeno iz jedra zrelega kokosa. Raziskave kažejo, da je kokosovo olje zdravilno, a ker vsebuje večji delež nasičenih maščobnih kislin, je uživanje le tega priporočljivo v majhnih količinah.

Še vedno velja, da je najbolj zdravilno oljčno olje, slednje pozitivno vpliva na naše zdravje na srce in ožilje.

Vir: Prehrana.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.