Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Moje zdravje > Prehrana | piše: K. R. | 19.4.2025
Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljati – barvana jajčka, jajčna namaz, kuhana, polnjena ali v francoski solati … Jajca so simbol praznika, a hkrati tudi pogosto spregledan vzrok za prebavne težave, kot so napihnjenost, težka prebava ali zgaga. Koliko jajc je torej še sprejemljivo, če želimo uživati v prazničnih okusih, ne da bi ob tem trpel naš želodec?
Koliko jajc je preveč? Odkrijte, kako uživati v velikonočnih dobrotah brez skrbi za svoj želodec. (Vir: Freepik)
Koliko jajc je preveč? Odkrijte, kako uživati v velikonočnih dobrotah brez skrbi za svoj želodec. (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zakaj so jajca lahko težava za želodec?

Jajca so bogata z beljakovinami in maščobami, zato so sicer hranljiva, a lahko za nekatere težje prebavljiva, zlasti če jih zaužijemo preveč naenkrat ali če jih pripravimo s težkimi dodatki, kot so majoneza, maslo ali šunka.

  • Trdo kuhana jajca so težje prebavljiva kot mehko kuhana ali poširana.
  • Jajčni rumenjak vsebuje več maščob, ki lahko sprožijo refluks ali upočasnijo prebavo.
  • Kombinacija jajc z drugimi težkimi živili (šunka, hren, kruh) poveča tveganje za prebavne motnje.

Preberite tudi: Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Koliko jajc je še v mejah normale?

Če imate občutljiv želodec, je ključno, da pri uživanju jajc ostanete zmerni in poslušate svoje telo. Za večino ljudi velja:

  • 1 do 2 jajci na dan sta povsem varni, če ju pripravimo na zdrav način (kuhana, poširana).
  • Več kot 3 jajca naenkrat lahko že povzročijo težave, zlasti v kombinaciji z drugo praznično hrano.
  • Če imate težave z žolčem, zgago ali sindrom razdražljivega črevesja, bodite še posebej previdni.

Kako pripraviti jajca, da bodo prijaznejša do prebave?

1. Izberite mehko kuhana ali poširana jajca

Krajši čas kuhanja pomeni lažjo prebavljivost. Poširana jajca ali jajca na oko z nekaj kapljicami olivnega olja so boljša izbira kot trdo kuhana.

2. Izogibajte se jedem z majonezo

Francoska solata in jajčni namazi z majonezo morda okusno dopolnijo praznični meni, a kombinacija jajc, olja in kisa je lahko zelo naporna za prebavila.

3. Jajca kombinirajte z lahko zelenjavo

Namesto kruha, masla in hrena, jih raje postrezite z dušeno špinačo, korenjem ali kuhanim krompirjem. Blaga zelenjava pomaga uravnotežiti obrok in pomiriti prebavni sistem.

Preberite tudi: Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Na kaj še morate paziti?

  • Ne jejte jajc pozno zvečer. Praznični obroki se pogosto zavlečejo, a jajca, zaužita pozno, lahko povzročijo občutek teže v želodcu ali celo nespečnost.
  • Pazite na svežino. V času praznikov jajca pogosto kuhamo vnaprej, a dolgotrajno shranjevanje (še posebej pri sobni temperaturi) lahko povzroči prebavne težave.
  • Poslušajte svoje telo. Če že po enem jajcu občutite napihnjenost ali zgago, si vzemite premor – praznične dobrote niso tekma.

Naj praznični užitki ne postanejo breme

Velikonočna jajca so lahko del okusnega in tudi zdravega obroka – če jih uživate zmerno in v primerni obliki. Namesto da jih jeste na hitro in v velikih količinah, raje izberite enega ali dva lepo pripravljena, jih dopolnite z lahko zelenjavo in si vzemite čas za uživanje. Vaš želodec vam bo hvaležen.

Povzeto po Healthline.com

____________________________________________________

Degasin® je medicinski pripomoček s simetikonom, ki lajša napihnjenost in napenjanje ter izboljšuje udobje v prebavilih.

Medicinski pripomoček izpolnjuje zahteve za oznako CE.

Več o njem preberite in ga naročite tukaj.

Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

jajce velika noč prebava napihnjenost
Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.