Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Moje zdravje > Prehrana | piše: K. R. | 14.4.2025
Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične dobrote, vendar za vse to ni enako prijetno obdobje – tisti z občutljivim želodcem se pogosto srečajo z napihnjenostjo, zgago, bolečinami ali počasno prebavo. Tradicionalne jedi, kot so jajca, šunka, potica in hren, so lahko za prebavni sistem precejšen izziv. Zato smo pripravili nekaj koristnih nasvetov in predlogov, kako lahko sestavite velikonočni meni, ki bo prijazen do želodca, a še vedno okusen in prazničen.
Velika noč je lahko prijetna tudi za vaš želodec! (Vir: Freepik)
Velika noč je lahko prijetna tudi za vaš želodec! (Vir: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zakaj je velikonočna hrana lahko problematična?

Velikonočne jedi so pogosto težke, mastne, začinjene ali sladke – vse to pa so dejavniki, ki lahko sprožijo ali poslabšajo prebavne težave.

  • Hren draži želodčno sluznico in pogosto povzroča pekoč občutek.
  • Jajca so sicer hranilna, a pri občutljivem želodcu lahko povzročijo napihnjenost ali težko prebavo, zlasti če so kuhana trdo.
  • Šunka je slana, mastna in pogosto dimljena – kombinacija, ki jo razdražen želodec težko prenese.
  • Potica je polna oreščkov, sladkorja in maščobe, kar dodatno obremeni prebavila.

Preberite tudi: Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Kaj lahko jeste brez skrbi?

Če imate občutljiv želodec, to še ne pomeni, da se morate odpovedati vsem prazničnim okusom. Ključ je v zmernosti, lažji pripravi in pametnih zamenjavah.

1. Blaga zelenjavna juha

Namesto mesne ali močno začinjene juhe si privoščite bistro juho iz korenčka, bučke in krompirja. Dodate lahko še riž ali proseno kašo. Juha je lahko uvod v obrok, ki prebavni sistem pomiri in pripravi na nadaljevanje.

2. Pečena bela riba ali puran

Namesto šunke lahko izberete blago začinjeno pečeno ribo (npr. oslič ali postrv) ali file purana. Pripravite jo z nekaj olivnega olja, limoninim sokom in zelišči. Meso naj bo pusto in pečeno v pečici brez skorje.

3. Kuhan krompir ali prosena kaša

Kuhana živila brez dodatnega masla ali smetane so lažje prebavljiva. Prosena kaša je še posebej primerna za občutljiv želodec, saj deluje pomirjujoče.

Preberite tudi: Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

4. Dušena zelenjava

Namesto solate (ki pogosto napenja) izberite dušeno ali kuhano zelenjavo, kot so bučke, korenje, cvetača ali špinača. Zelenjavo lahko začinite z olivnim oljem in limoninim sokom.

5. Kompot namesto sladice

Potice se vam ni treba popolnoma odpovedati, a izberite tanek kos in jo jejte počasi. Lahko pa jo nadomestite s kompotom iz jabolk, hrušk ali suhih sliv brez dodanega sladkorja. Kuhano sadje je prijaznejše do prebavil kot surovo.

Kaj še pomaga?

  • Jejte počasi in v manjših količinah. Prenajedanje bo samo poslabšalo težave.
  • Izogibajte se gaziranim pijačam in alkoholu. Ti lahko dražijo želodec.
  • Po obroku pojdite na kratek sprehod. Gibanje pomaga prebavi in preprečuje občutek teže v želodcu.

Naj bo praznik prijazen do vašega telesa

Velika noč je lahko prijeten praznik tudi za tiste, ki imajo občutljiv želodec. S premišljeno izbiro jedi, lažjo pripravo in zmernostjo lahko ustvarite praznični meni, ki vas ne bo prikoval na kavč z bolečinami. Ob tem pa ne pozabite na toplino doma, prijetne pogovore in nasmeh ob mizi – to je največji praznični užitek.

Povzeto po Webmd.com in Eatingwell.com

____________________________________________________

Degasin® je medicinski pripomoček s simetikonom, ki lajša napihnjenost in napenjanje ter izboljšuje udobje v prebavilih.

Medicinski pripomoček izpolnjuje zahteve za oznako CE.

Več o njem preberite in ga naročite tukaj.

Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

velika noč prebava želodec zdravje
Morda te zanima tudi:

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Sadje, ki nežno očisti črevesje – in okrepi prebavo

V zrelih letih se pogosto zgodi, da prebava ni več tako...

Vas mučijo napenjanje, zaprtje, neredna prebava? Jejte TO in vaša prebava se bo uredila!

Predstavljamo vam sestavino (in živila), ki vam lahko p...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Zdrave dojke: 5 zlatih pravil

Preverite pet zlatih pravil pravilne nege dojk, ki so t...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.