Vse dobre lastnosti kostanja

Le privoščite si ga, zelo je zdrav in pozitivno deluje na celo telo, ga razstruplja, pomaga odvajati odvečno vodo, topi maščobe, dviguje odpornost, preprečuje mišične krče in osteoporozo in še in še. V prispevku pa boste našli tudi obilico zdravih receptov!
Kostanj je zelo zdrav. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kostanj je zelo zdrav. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V tem jesenskem času na ulicah prav prijetno diši pečen kostanj. Kdo bi se mu uprl?
Prija tako pečen, kot kuhan. Lahko vam popestri dolge večere in je odličen razlog ali izgovor za druženje.

Kostanj je zdrav! Je pol vitaminov in mineralov. Vsebuje:
• kalij - deluje na nižanje pritiska in odvajanje vode iz telesa , deluje proti depresiji
• baker – preprečuje prezgodnje sivenje in spremembe v pigmentaciji
• mangan in magnezij - delujeta proti bolečinam v mišicah in sklepih, preprečujeta trzanje mišic in delujeta na boljši spomin
• kalcij – deluje na razstrupljanje, na dobro delovanje možganov, potreben je za kosti in zobe
• fosfor – deluje proti utrujenosti in pomaga pri psihični čilosti. V kombinaciji z magnezijem pomaga pri izgradnji kosti
• cink – viša imunski sistem, pripomore k razstrupljanju telesa
• železo – v kombinaciji z bakrom in C-vitaminom izboljšuje kri
• vitamin B1 - preprečuje mišične krče
• Vitamin B2 - vpliva na lepe nohte, preprečuje mastne lase in izpadanje las
• vitamin B6 in ostali vitamini skupine B - delujejo na presnovo – torej vam večajo energijo in dobro počutje - delujejo tudi na psihično stabilnost in dobro delovanje živčevja
• Vitamin B9 – folna kislina – vpliva na izgradnjo hormona sreče
• A in C-vitamin sta močna antioksidanta in višata imunski sistem. Delujeta kot zaščita pred škodljivimi prostimi radikali in s tem pripomoreta k zdravju srca, ožilja, oči, …

Kostanj, podobno kot lešniki in mandlji, ne vsebuje glutena. Zaradi tega je zelo primeren kot prehrana ali pa kot sestavina v prehrani ljudi, ki imajo alergijo na gluten. Kostanj se uporablja tudi v prehranski industriji pri pripravi jedi za alergike na pšenico in tudi za ljudi, ki imajo celiakijo.

Kostanj ne vsebuje slabih maščob, vsebuje pa nekaj dobrih maščob omega 6. Študije kažejo, da enkrat nenasičene maščobne kisline v prehrani pripomorejo k nižji vrednosti skupnega holesterola – pomagajo pri nižanju LDL (slabega) holesterola in pripomorejo k višanju HDL (dobrega) holesterola v krvi.

Poleg tega vsebuje kostanj veliko količino prehranskih vlaknin. Na 100 g vsebuje 8,1 g vlaknin, kar ja približno ¼ dnevne potrebe telesa po vlakninah. Vlaknine v prehrani pomagajo zniževati raven slabega holesterola, pripomorejo k čiščenju jeter in žolča ter pripomorejo k dobri prebavi.

Kostanj v ljudski medicini
• Čaj iz kostanjevega listja – blaži kašelj
• Kostanjev med:
 naravno sredstvo proti depresiji razstruplja, obnavlja in pomirja živce
 naravno zdravilo za obolenje želodca, črevesja in jeter
• Praženi olupljeni sadeži se zmeljejo in skuhajo kot kava – kava deluje proti driski

Kostanj je odlično živilo in je priporočljiv za:
• nosečnice
• mlade mamice
• za otroke, ki rastejo
• Za ljudi, ki so v stresu
• za starejše ljudi – za okrevanje po boleznih ali po operaciji

Pri uživanju kostanja pa morajo biti pozorni ljudje, ki imajo težave z ledvicami.  Zaradi velike količine kalija je obremenilen za ledvica – torej se ljudem z ledvičnim popuščanjem ne priporoča kostanj v velikih količinah.

Tudi sladkorni bolniki morajo kostanj uživati v zmernih količinah. Vsebuje ogromno ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks kar 65.

Po vrednosti škroba, ki se v krvi spremni v sladkor, ga lahko primerjamo s sladkano marmelado, borovničevo torto ali slastnim rogljičkom. Da si boste lažje predstavljali koliko sladkorja vsebuje kostanj (na 100g), dodajam seznam živil po glikemičnem indeksu:

70 čips
70 rižota
70 rjavi sladkor
65 sladkor
65 rogljički
65 javorjev sirup
65 ananas- iz pločevinke
65 kuhan krompir
65 marmelada (sladkana)
65 džem (sladkan)
65 muesli (sladkan s sladkorjem ali medom
65 rženi kruh
65 sladka koruza, koruza
64 rozine
64 vložene marelice
64 rdeča pesa (kuhana – še topla)
64 makaroni s sirom
60 pizza
60 hamburger
60 marelice v pločevinki
60 zrela banana
60 sladoled
60 borovničeva torta
60 polnozrnat kruh
55 čokoladni namaz

Da se izognete težavam s sladkorjem, kostanj lahko uživate skupaj z beljakovinami. Tudi ljudje, ki bi radi shujšali, naj kostanj uživajo vedno skupaj z beljakovinami.

Nekaj primerov:
• mleko in kostanj;
• pršut ali sir za predjed + kostanj
• za predjed popijte 3 dl jogurta (ali kakšno drugo beljakovino) in potem jejte kostanj
• vložene gobice + pršut + sir + ržen kruh in za posladek kostanj
• kostanjev piknik - najprej golaž in potem pečen kostanj

Kostanj je odličen tudi kot sestavina za odlične namaze.
Recept za kostanjev namaz: Sestavine za 4 osebe:
250 g kuhanih, olupljenih kostanjev , en avokado, 250 g skute, en dl jogurta, polovica  granatnega jabolka, dve žlici kisle smetane.

Vse sestavine zmešamo v mešalniku. Dodamo sol, poper in ščepec sladke paprike.
Postrežemo z polnozrnatim rženim kruhom in narezano svežo papriko.

Namaz je zdrav, enostaven, poleg tega pa je priporočljiv celo za hujšanje!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.