Vsi jih jemo in se ne zavedamo, da povzroča raka!

Moje zdravje > Bolezni | piše: Saša Šorli | 10.6.2015
Evropska agencija za varno prehrano je objavila študijo, v kateri opozarja na zelo nevarno snov, ki se nahaja v živilih, ki jih jemo zelo pogosto. Preberite, katera je ta snov, ki povzroča raka in se izogibajte teh živil!
Ko hrano kuhamo, nastaja akrilamid. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ko hrano kuhamo, nastaja akrilamid. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
To je akrilamid, ki je zelo nevarna snov in povzroča raka. Najdemo ga v živilih, kot so čips, pražen krompir, ocvrto meso, v biskvitih, nekaterih vrstah kruha, v kavi, cigaretah.

Strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti previdni pri peki mesa. Če je preveč pečeno, se prične ustvarjati akrilamid. Zato meso ne pecite do rjave barve, ampak ga pecite pri nizki temperaturi in pazite, da se ne zažge. Enako je s pripravljanjem ocvrte hrane.

Akrilamid se pojavlja med vsakim pečenjem, cvrtjem hrane, tudi med peko na žaru. Zato strokovnjaki svetujejo, da takšne hrane pojemo čim manj.

Zakaj se med pečenjem in cvrtjem ustvarja kemikalija akrilamid, še ni znano. Dokazano pa je, da lahko povzroči raka. Akrilamudi smo izpostavljeni vedno, ko jemo določen obrok, ki smo ga toplotno obdelali. Lahko izzove takojšnjo reakcijo in nam po zaužitju postane slabo. Ta lahko vpliva tudi na naše živčevje.

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se ne da preprečiti, da bi ga s hrano zaužili. To je možno le, če bi jedli zgolj surovo hrano. V majhnih količinah ta ni tako nevaren, v večjih pa lahko povzroča bolezni, tudi raka.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.