Vsi jih jemo in se ne zavedamo, da povzroča raka!

Moje zdravje > Bolezni | piše: Saša Šorli | 10.6.2015
Evropska agencija za varno prehrano je objavila študijo, v kateri opozarja na zelo nevarno snov, ki se nahaja v živilih, ki jih jemo zelo pogosto. Preberite, katera je ta snov, ki povzroča raka in se izogibajte teh živil!
Ko hrano kuhamo, nastaja akrilamid. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ko hrano kuhamo, nastaja akrilamid. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
To je akrilamid, ki je zelo nevarna snov in povzroča raka. Najdemo ga v živilih, kot so čips, pražen krompir, ocvrto meso, v biskvitih, nekaterih vrstah kruha, v kavi, cigaretah.

Strokovnjaki opozarjajo, da moramo biti previdni pri peki mesa. Če je preveč pečeno, se prične ustvarjati akrilamid. Zato meso ne pecite do rjave barve, ampak ga pecite pri nizki temperaturi in pazite, da se ne zažge. Enako je s pripravljanjem ocvrte hrane.

Akrilamid se pojavlja med vsakim pečenjem, cvrtjem hrane, tudi med peko na žaru. Zato strokovnjaki svetujejo, da takšne hrane pojemo čim manj.

Zakaj se med pečenjem in cvrtjem ustvarja kemikalija akrilamid, še ni znano. Dokazano pa je, da lahko povzroči raka. Akrilamudi smo izpostavljeni vedno, ko jemo določen obrok, ki smo ga toplotno obdelali. Lahko izzove takojšnjo reakcijo in nam po zaužitju postane slabo. Ta lahko vpliva tudi na naše živčevje.

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se ne da preprečiti, da bi ga s hrano zaužili. To je možno le, če bi jedli zgolj surovo hrano. V majhnih količinah ta ni tako nevaren, v večjih pa lahko povzroča bolezni, tudi raka.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Vas bolijo sklepi in kosti? Črtajte teh 7 živil

Če tudi vas pogosto bolijo sklepi in kosti, potem si pr...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.