Zakaj nikoli ne bi smeli dati limone v vodo?

Moje zdravje > Alternativa | piše: K.Z. | 15.10.2017
Z rezino limone lahko osvežite in okrasite napitek, vodo, ki jo pijete. Ampak, ali ste vedeli, da rezine limone ne bi smeli nikoli dajati v pijačo, ki jo pijete? Preberite, zakaj in tega ne počnite več!
Rezina limone lahko vsebuje mnogo bakterij. (foto: www.sxc.hu)
Rezina limone lahko vsebuje mnogo bakterij. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
S tem, ko dodate v pijačo še rezino limone, tvegate, da boste popili zajetno količino bakterij in strupov. Študija, ki je bila objavljena v reviji Journal of Environmental Health, je pokazala, da je rezina limone lahko polna bakterij. Znanstveniki so raziskavo opravljali v 21 restavracijah in odvzeli vzorec iz pijače, v kateri je bila limona, tik pred serviranjem. V kar 70 odstotkih so ugotovili, da je pijača oporečna.

Četudi je limona znana po tem, da uničuje mikrobe, jih na njej nekaj vseeno lahko preživi in se razmnoži v pijači. Že sama lupina limone je prepojena s pesticidi in konzervansi, poleg tega pa v restavracijah vsebuje še druge vrste bakterij, ki so prisotne tudi na surovem mesu, so povedali strokovnjaki.

V svoji študiji so ugotovili tudi, da v restavracijah limone, ki potem krasijo kozarce s pijačo, režejo brez rokavic, shranjene pa so v posodici na pultu na sobni temperaturi skozi ves dan. Bakterije imajo tako vse pogoje, da se razmnožujejo. Redkokdaj te limone pred rezanjem tudi operejo pod vodo in zato vse, kar je v in na lupini limone, odide tudi v kozarec.

Na rezinah limone, ki so jim odvzeli vzorce so našli tri skupine bakterij. Odkrili so bakterije, ki jih imamo ljudje v črevesju (fekalne bakterije), te se na limono prenašajo z rokami tistega, ki jih reže, servira (če ne uporablja rokavic, pripomočkov za serviranje), bakterije dihalnih poti (kihanje, kašljanje, govorjenje) in bakterije E.coli.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.