Zamrznjena zelenjava in sadje: Je zdrava ali ni?

Najbrž imate tudi vi v zamrzovalni omari ali skrinji vsaj nekaj vrečk zamrznjene zelenjave in sadja. Ampak, je takšna hrana sploh zdrava?
Tudi zamrznjena zelenjava in sadje ohranijo hranilne snovi. (foto: www.123rf.com)
Tudi zamrznjena zelenjava in sadje ohranijo hranilne snovi. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ali zamrznjena živila sploh lahko ohranijo vitamine, minerale in ostale hranljive snovi? Ali se pri tako nizkih temperaturah vse uniči?

»V večini primerov imajo zamrznjeno sadje in zelenjava še več hranljivih snovi od tistih, ki dneve čakajo na polici hladilnika ali omare,« trdi strokovnjak za prehrano Karlo Kanela iz univerze v Rimu.

Tako pa menijo tudi mnogi ostali strokovnjaki za prehrano. Zamrznjeno sadje in zelenjava v veliki meri ohranijo vitamine, minerale in ostale zdravilne snovi, ki jih vsebujejo. Industrijsko zamrzovanje živil se izvaja na zelo hiter način. Potem, ko določeno živilo oberejo, ga zelo hitro tudi zamrznejo na minus 18 stopinj Celzija. Tak hiter postopek pa prepreči razvoj bakterij, prepreči, da bi se živilo kvarilo in izgubljalo na vrednosti.

Vedeti morate tudi, da takoj, ko se določeno sadje ali zelenjava obere, prične izgubljati na vrednosti. To velja sploh za tista živila, ki jih po obiranju dajo v skladišča, na tovornjake, nato pa so shranjeni še nekaj dni v trgovini in doma.

Zato je prav, da sveže sadje in zelenjavo porabite čim hitreje, ko jo kupite. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo imela celo manj hranilnih vrednosti od zamrznjene.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Vas bolijo sklepi in kosti? Črtajte teh 7 živil

Če tudi vas pogosto bolijo sklepi in kosti, potem si pr...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Ste starejši od 60 let? Povečajte vnos cinka!

Pomanjkanje cinka ima za posledico nagnjenost k okužbam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.