Zamrznjena zelenjava in sadje: Je zdrava ali ni?

Najbrž imate tudi vi v zamrzovalni omari ali skrinji vsaj nekaj vrečk zamrznjene zelenjave in sadja. Ampak, je takšna hrana sploh zdrava?
Tudi zamrznjena zelenjava in sadje ohranijo hranilne snovi. (foto: www.123rf.com)
Tudi zamrznjena zelenjava in sadje ohranijo hranilne snovi. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ali zamrznjena živila sploh lahko ohranijo vitamine, minerale in ostale hranljive snovi? Ali se pri tako nizkih temperaturah vse uniči?

»V večini primerov imajo zamrznjeno sadje in zelenjava še več hranljivih snovi od tistih, ki dneve čakajo na polici hladilnika ali omare,« trdi strokovnjak za prehrano Karlo Kanela iz univerze v Rimu.

Tako pa menijo tudi mnogi ostali strokovnjaki za prehrano. Zamrznjeno sadje in zelenjava v veliki meri ohranijo vitamine, minerale in ostale zdravilne snovi, ki jih vsebujejo. Industrijsko zamrzovanje živil se izvaja na zelo hiter način. Potem, ko določeno živilo oberejo, ga zelo hitro tudi zamrznejo na minus 18 stopinj Celzija. Tak hiter postopek pa prepreči razvoj bakterij, prepreči, da bi se živilo kvarilo in izgubljalo na vrednosti.

Vedeti morate tudi, da takoj, ko se določeno sadje ali zelenjava obere, prične izgubljati na vrednosti. To velja sploh za tista živila, ki jih po obiranju dajo v skladišča, na tovornjake, nato pa so shranjeni še nekaj dni v trgovini in doma.

Zato je prav, da sveže sadje in zelenjavo porabite čim hitreje, ko jo kupite. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo imela celo manj hranilnih vrednosti od zamrznjene.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.