Zamrznjena zelenjava in sadje: Je zdrava ali ni?

Najbrž imate tudi vi v zamrzovalni omari ali skrinji vsaj nekaj vrečk zamrznjene zelenjave in sadja. Ampak, je takšna hrana sploh zdrava?
Tudi zamrznjena zelenjava in sadje ohranijo hranilne snovi. (foto: www.123rf.com)
Tudi zamrznjena zelenjava in sadje ohranijo hranilne snovi. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ali zamrznjena živila sploh lahko ohranijo vitamine, minerale in ostale hranljive snovi? Ali se pri tako nizkih temperaturah vse uniči?

»V večini primerov imajo zamrznjeno sadje in zelenjava še več hranljivih snovi od tistih, ki dneve čakajo na polici hladilnika ali omare,« trdi strokovnjak za prehrano Karlo Kanela iz univerze v Rimu.

Tako pa menijo tudi mnogi ostali strokovnjaki za prehrano. Zamrznjeno sadje in zelenjava v veliki meri ohranijo vitamine, minerale in ostale zdravilne snovi, ki jih vsebujejo. Industrijsko zamrzovanje živil se izvaja na zelo hiter način. Potem, ko določeno živilo oberejo, ga zelo hitro tudi zamrznejo na minus 18 stopinj Celzija. Tak hiter postopek pa prepreči razvoj bakterij, prepreči, da bi se živilo kvarilo in izgubljalo na vrednosti.

Vedeti morate tudi, da takoj, ko se določeno sadje ali zelenjava obere, prične izgubljati na vrednosti. To velja sploh za tista živila, ki jih po obiranju dajo v skladišča, na tovornjake, nato pa so shranjeni še nekaj dni v trgovini in doma.

Zato je prav, da sveže sadje in zelenjavo porabite čim hitreje, ko jo kupite. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo imela celo manj hranilnih vrednosti od zamrznjene.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.