Zamrznjene pice: Iz česa so sestavljene v resnici?

Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje. Pri ZPS so tokrat raziskali, kakšna je cena in kvaliteta zamrznjenih pic. Kaj so ugotovili?
Imate radi pico? (foto: pexels.com)
Imate radi pico? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pica je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Čeprav jo imajo Italijani za svojo, jo poznajo in pripravljajo po vsem svetu. Testo, obloženo s paradižnikom in drugimi prilogami, je všeč vsem generacijam, pico imajo radi tako mladi kot starejši. V ponudbi predpripravljenih jedi pomembno mesto gotovo zasedajo tudi zamrznjene pice, ki jih pripravimo zelo enostavno in hitro. Z eno pico pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po energiji in maščobah, močno pa presežemo dnevne potrebe po soli, zato pica zagotovo ni primerna izbira za vsak dan.

Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje. Po obisku vseh večjih trgovin v Ljubljani so pri Zvezi potrošnikov Slovenije v primerjalno ocenjevanje vključili osem zamrznjenih pic margerita blagovnih in trgovskih znamk. Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 8,73 evra.

Na picah med 13 in 23 % sira
Glavne sestavine klasične italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Glede na seznam sestavin pa so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir in začimbe. Delež sira na picah je lahko zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 % sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena.

"Sir na pici pa lahko zamenja tudi sirni pripravek , zato pred nakupom preberite seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete," svetuje Nika Kremić in dodaja, da boste tako izvedeli tudi, če pica vsebuje aditive: "Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E 101 (riboflavin). Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijevem glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija."

Prehranski profil – pazite pri vnosu soli
Koliko posameznega hranila vsebujejo pice, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane pice margerita vsebovale srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli (oranžna luč na semaforju) ter malo sladkorja (zelena luč). A med njimi so vseeno razlike. Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva izdelka (Dr.Oetker in Ledo) zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji (Tre mulini) pa zaradi višje vsebnosti soli.

Z eno pico pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po energiji in maščobah Tako odrasla oseba kot otrok z eno pico (310 g) zadovoljita približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli oba krepko prekoračita.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.