Zanimivo dejstvo: Naše telo prepozna vir kalorij

Telo hrano, bogato s hranili, presnavlja drugače kot tisto, ki to ni. 150 kcal, ki jih vanj vnesemo z zelenjavo, v njem sproži drugačne procese kot 150 kcal, ki jih dobimo s sladico.
Ste vedeli, da telo prepozna vir kalorij? (foto: pixabay.com)
Ste vedeli, da telo prepozna vir kalorij? (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zakaj je temu tako in kaj se pravzaprav dogaja, pojasnjuje Kelliy Hogan, nutricistka iz Mount Sinai’s Dubin Breast Cancer centra. Pojasnjuje, da se je pomembno osredotočiti na gostoto hranil v živilih. »Skleda listnatega zelja s kuhanim jajcem vam bo dala tudi visoko kakovostne beljakovine, vlaknine ter veliko različnih vitaminov in mineralov, na primer vitamine A, C, K, folate. S skodelico sladkih kosmičev, ki energetsko meri enako, torej enako kcal, vsega naštetega ne boste dobili. Še več, nizka vsebnost vlaknin in beljakovin ter visoka vsebnost sladkorja bodo povzročili presnovni šok, ki bo zelo povečal apetit po škrobnih živilih čez dan.«

Hrana, revna s hranili in bogata s kalorijami, običajno povzroči nagel porast krvnega sladkorja, ki mu sledi izrazit padec. Telo se odzove s hudim občutkom lakote, ki ga spremljajo šibkost, omotičnost, težave s koncentracijo. »Ko je sladkor v krvi nizek, telo fiziološko hrepeni po nečem škrobnatem, saj je to hrana, ki lahko hitro dvigne krvni sladkor,« pojasnjuje Hoganova, in nadaljuje: »Če lakoto potešimo z živili, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je to za telo zelo drugače, kot če posežemo po tistih, ki vsebujejo enostavne ogljikove hidrate (lahko prebavljiva živila: procesirani žitni izdelki, sladkarije, sladke pijače). Pri kompleksnih ogljikovih hidratih telo potrebuje dlje časa, da jih razgradi. Zato so bolj trajnosten vir energije in ne povzročijo visokih nihanj krvnega sladkorja.«

Ali so živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati res vsa »za odmet«? Hoganova pravi, da nikakor ne. »Zelenjava in sadje vsebujeta enostavne ogljikove hidrate, pa ne povzročata glukoznih skokov. To je zelo pomembno vedeti. Vzrok je v ostalih hranilih, ki jih vsebujeta, in ki (med drugim) otežijo prebavljanje ter poskrbijo, da se sladkor v kri sprošča nadzorovano.« Kaj pa, če občutimo, da nam je sladkor padel? »Če ste doma, imate lahko vedno pri roki kuhan krompir ali polnozrnat kruh. V službi bo pest rozin (ali drugega suhega sadja) odtehtala veliko več kot piškoti ali tortica,« za konec pove Kelliy Hogan.

Viri:
Journal of Nutrition
Mountsinai.org

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.