Zanimivo dejstvo: Naše telo prepozna vir kalorij

Telo hrano, bogato s hranili, presnavlja drugače kot tisto, ki to ni. 150 kcal, ki jih vanj vnesemo z zelenjavo, v njem sproži drugačne procese kot 150 kcal, ki jih dobimo s sladico.
Ste vedeli, da telo prepozna vir kalorij? (foto: pixabay.com)
Ste vedeli, da telo prepozna vir kalorij? (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zakaj je temu tako in kaj se pravzaprav dogaja, pojasnjuje Kelliy Hogan, nutricistka iz Mount Sinai’s Dubin Breast Cancer centra. Pojasnjuje, da se je pomembno osredotočiti na gostoto hranil v živilih. »Skleda listnatega zelja s kuhanim jajcem vam bo dala tudi visoko kakovostne beljakovine, vlaknine ter veliko različnih vitaminov in mineralov, na primer vitamine A, C, K, folate. S skodelico sladkih kosmičev, ki energetsko meri enako, torej enako kcal, vsega naštetega ne boste dobili. Še več, nizka vsebnost vlaknin in beljakovin ter visoka vsebnost sladkorja bodo povzročili presnovni šok, ki bo zelo povečal apetit po škrobnih živilih čez dan.«

Hrana, revna s hranili in bogata s kalorijami, običajno povzroči nagel porast krvnega sladkorja, ki mu sledi izrazit padec. Telo se odzove s hudim občutkom lakote, ki ga spremljajo šibkost, omotičnost, težave s koncentracijo. »Ko je sladkor v krvi nizek, telo fiziološko hrepeni po nečem škrobnatem, saj je to hrana, ki lahko hitro dvigne krvni sladkor,« pojasnjuje Hoganova, in nadaljuje: »Če lakoto potešimo z živili, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, je to za telo zelo drugače, kot če posežemo po tistih, ki vsebujejo enostavne ogljikove hidrate (lahko prebavljiva živila: procesirani žitni izdelki, sladkarije, sladke pijače). Pri kompleksnih ogljikovih hidratih telo potrebuje dlje časa, da jih razgradi. Zato so bolj trajnosten vir energije in ne povzročijo visokih nihanj krvnega sladkorja.«

Ali so živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati res vsa »za odmet«? Hoganova pravi, da nikakor ne. »Zelenjava in sadje vsebujeta enostavne ogljikove hidrate, pa ne povzročata glukoznih skokov. To je zelo pomembno vedeti. Vzrok je v ostalih hranilih, ki jih vsebujeta, in ki (med drugim) otežijo prebavljanje ter poskrbijo, da se sladkor v kri sprošča nadzorovano.« Kaj pa, če občutimo, da nam je sladkor padel? »Če ste doma, imate lahko vedno pri roki kuhan krompir ali polnozrnat kruh. V službi bo pest rozin (ali drugega suhega sadja) odtehtala veliko več kot piškoti ali tortica,« za konec pove Kelliy Hogan.

Viri:
Journal of Nutrition
Mountsinai.org

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Ta hrana povzroča napenjanje in vetrove

Napihnjen trebuh in težave z vetrovi so vse bolj pogost...

Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Ozimnica: Domači džuveč

So vam ostali domači paradižniki, paprika, jajčevci? Po...

Ta hrana podpira telo v vročini – sestavine, ki hladijo, razstrupljajo in hidrirajo

Poletje prinese več svetlobe, daljše dneve in več prilo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.