Zaskrbljujoče: Čokoladna jajca bolj škodljiva od hitre prehrane?

Velika noč se bliža in v nakupovalnih košarah številnih odraslih se bodo znašla tudi velikonočna čokoladna jajca. 40 odstotkov evropskih otrok jih bo med prazniki pojedlo vsaj pet, največkrat pa jih bodo dobili od starih staršev.
Čokoladna jajca so polna sladkorja. (foto: pixabay.com)
Čokoladna jajca so polna sladkorja. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav je bila še ne tako daleč nazaj velika noč povezana s skromnim prehranskih razvajanjem, ki je bilo tudi precej bolj zdravo, je danes drugače. Za sodobne vnuke velike noči brez čokoladnih jajc in zajcev praktično ni, prehranska industrija pa si mane roke: z njimi samo v Evropi letno zasluži 40 milijard evrov. Tudi letos se jim že kmalu obeta odličen zaslužek: štirje od desetih otrok bodo med velikonočnimi prazniki pojedli najmanj pet čokoladnih jajčk.

Ni ravno skrivnost, da čokoladna jajca vsebujejo veliko sladkorja, ampak – toliko? V enem (velikem kot običajno jajce), je namreč kar 14 čajnih žličk belega sladkorja! Preračunano na 100 g je to toliko sladkorja, kot ga je v dveh in pol litrih kokakole. Prehranske smernice za otroke sicer priporočajo največ 4 do 6 čajnih žličk sladkorja na dan. Čokoladna jajca pa ne pokajo samo od sladkorja, pač pa tudi od maščob. V 100 gramih jih je toliko, kot v sedmih Mc Donaldsovih Big Mac-ih skupaj.

Res je sicer, da starši otrokom vse bolj omejujejo dostop do čokolade, da zagovarjajo dodatno obdavčitev tovrstnih izdelkov in predlagajo celo omejitve pri prodaji ter prepoved oglaševanja. Vendar to prehranske industrije niti najmanj ne moti. Posel z navajanjem otrok na sladkor cveti, na roko pa jim gre tudi neodločenost inštitucij, ki si v to področje preprosto ne želijo (ali ne upajo?) poseči.

PREBERITE TUDI: To so 100% naravne in zdrave alternative sladkorju!

Viri:
Eurostat
NIJZ

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.