Zaskrbljujoče: Čokoladna jajca bolj škodljiva od hitre prehrane?

Velika noč se bliža in v nakupovalnih košarah številnih odraslih se bodo znašla tudi velikonočna čokoladna jajca. 40 odstotkov evropskih otrok jih bo med prazniki pojedlo vsaj pet, največkrat pa jih bodo dobili od starih staršev.
Čokoladna jajca so polna sladkorja. (foto: pixabay.com)
Čokoladna jajca so polna sladkorja. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čeprav je bila še ne tako daleč nazaj velika noč povezana s skromnim prehranskih razvajanjem, ki je bilo tudi precej bolj zdravo, je danes drugače. Za sodobne vnuke velike noči brez čokoladnih jajc in zajcev praktično ni, prehranska industrija pa si mane roke: z njimi samo v Evropi letno zasluži 40 milijard evrov. Tudi letos se jim že kmalu obeta odličen zaslužek: štirje od desetih otrok bodo med velikonočnimi prazniki pojedli najmanj pet čokoladnih jajčk.

Ni ravno skrivnost, da čokoladna jajca vsebujejo veliko sladkorja, ampak – toliko? V enem (velikem kot običajno jajce), je namreč kar 14 čajnih žličk belega sladkorja! Preračunano na 100 g je to toliko sladkorja, kot ga je v dveh in pol litrih kokakole. Prehranske smernice za otroke sicer priporočajo največ 4 do 6 čajnih žličk sladkorja na dan. Čokoladna jajca pa ne pokajo samo od sladkorja, pač pa tudi od maščob. V 100 gramih jih je toliko, kot v sedmih Mc Donaldsovih Big Mac-ih skupaj.

Res je sicer, da starši otrokom vse bolj omejujejo dostop do čokolade, da zagovarjajo dodatno obdavčitev tovrstnih izdelkov in predlagajo celo omejitve pri prodaji ter prepoved oglaševanja. Vendar to prehranske industrije niti najmanj ne moti. Posel z navajanjem otrok na sladkor cveti, na roko pa jim gre tudi neodločenost inštitucij, ki si v to področje preprosto ne želijo (ali ne upajo?) poseči.

PREBERITE TUDI: To so 100% naravne in zdrave alternative sladkorju!

Viri:
Eurostat
NIJZ

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.