Hruške, jabolka, slive in ostalo sezonsko sadje je odličen vir vitaminov, mineralov, glukoze. A predvsem hruške znajo biti za prebavo obremenilne. Da bi se izognili napenjanju in težavam s črevesjem, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da dnevno pojeste manjšo količino surovih hrušk ali jabolk. Sadje vas bo manj napenjalo, če ga boste prej olupili ali pa nekoliko pokuhali. Tudi kuhano sadje lahko uporabite na več načinov.
Tudi fižol spada med hrano, ki napenja. Je težko prebavljivo živilo in ni primerno za vsakogar. Njegova semenska lupina je bogata s surovimi vlakni, pektinskimi in drugimi težko prebavljivimi spojinami, zato ga težko prenašamo. Če vam povzroča težave, ga ni potrebno v celoti črtati iz jedilnika, jeste ga lahko pretlačenega v juhi, pireju ali kaši.
Brokoli in zelje imata podobno sestavo kot fižol. Zato strokovnjaki priporočajo, da jih uživate surove.
Zelje ugodno deluje na praznjenje črevesja, ima malo ogljikovih hidratov in je primerna hrana za sladkorne bolnike. Če vas zelje napenja, mu dodajte nekaj kumine in koromača.
Brokoli je izčrpen vir zdravja. Krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti. Prav tako pa lahko povzroči hude prebavne težave pri tistih, ki imajo občutljivo črevesje. Če vas brokoli napenja, ga uživajte v majhnih količinah.