Zdrava hrana, ki lahko povzroča težave

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 26.9.2013
V teh dneh je sadja in zelenjave v izobilju. Ni boljšega, kot so domače hruške, jabolka ali slive. Njiva ponuja brokoli, zelje in fižol. Ampak, ta hrana lahko povzroča napenjanje. Kako se temu izogniti?
Med zdravo hrano, ki vas lahko napenja, spadajo tudi hruške. (foto: www.sxc.hu)
Med zdravo hrano, ki vas lahko napenja, spadajo tudi hruške. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hruške, jabolka, slive in ostalo sezonsko sadje je odličen vir vitaminov, mineralov, glukoze. A predvsem hruške znajo biti za prebavo obremenilne. Da bi se izognili napenjanju in težavam s črevesjem, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da dnevno pojeste manjšo količino surovih hrušk ali jabolk. Sadje vas bo manj napenjalo, če ga boste prej olupili ali pa nekoliko pokuhali. Tudi kuhano sadje lahko uporabite na več načinov.

Tudi fižol spada med hrano, ki napenja. Je težko prebavljivo živilo in ni primerno za vsakogar. Njegova semenska lupina je bogata s surovimi vlakni, pektinskimi in drugimi težko prebavljivimi spojinami, zato ga težko prenašamo. Če vam povzroča težave, ga ni potrebno v celoti črtati iz jedilnika, jeste ga lahko pretlačenega v juhi, pireju ali kaši.

Brokoli in zelje imata podobno sestavo kot fižol. Zato strokovnjaki priporočajo, da jih uživate surove.
Zelje ugodno deluje na praznjenje črevesja, ima malo ogljikovih hidratov in je primerna hrana za sladkorne bolnike. Če vas zelje napenja, mu dodajte nekaj kumine in koromača.

Brokoli je izčrpen vir zdravja. Krepi imunski sistem, zmanjšuje možnost za nastanek očesne mrene, dobro vpliva na bolezni srca in ožilja, krepi kosti. Prav tako pa lahko povzroči hude prebavne težave pri tistih, ki imajo občutljivo črevesje. Če vas brokoli napenja, ga uživajte v majhnih količinah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (6. - 12. 10. 2025)?

Merkur prehaja v ponedeljek v znamenje škorpijona, kjer...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.