Zdravilni sadež, ki krepi kosti, hrbtenico in prepreči osteoporozo

Suhe slive vsebujejo veliko kalicija in vitamina D, nova raziskava pa je pokazala, da to sadje vsebuje tudi minerale, ki prav tako vplivajo na zdravje kosti.
Slive krepijo kosti, preprečujejo razvoj osteoporoze. (foto: pexels.com)
Slive krepijo kosti, preprečujejo razvoj osteoporoze. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Znanstveniki z univerze na Floridi so z raziskavo, v kateri je sodelovalo 100 žensk, ki so že prešle obdobje menopavze, prišli do presenetljivih rezultatov. Ženske so razdelili v dve skupini.

V prvi so ženske vsak dan pojedle 10 suhih sliv v obdobju enega leta, v drugi skupini pa so slive zamenjale s suhimi jabolki.

Slednje so vsebovale enako kalorij, ogljikovih hidratov, maščob in vlaknin kot slive. Ko so primerjali obe skupini po obdobju enega leta, so prišli do zaključka, da so rezultati pri ženskah, ki so uživale suhe slive, boljši. 

Zakaj je uživanje suhih sliv priporočljivo?

• Povečujejo trdnost kosti, kar izboljša tudi gibčnost ter blaži bolečine. 

• Izboljšali bomo zdravje in vzdržljivost hrbtenice, tveganje za poškodbe in zlome pa se bo zmanjšalo. 

• Lažje bomo vzdrževali enko telesno težo. Poleg kosti namreč suhe slive zaradi laksativnega učinka preprečujejo povečanje telesne teže.  

• Bogate so z vitamini C, K in fitokemikalijami, ki so prav tako pomembni za zdravje kosti.  

• Če redno uživate suhe slive, bodo biološki označevalci, ki kažejo gostoto mineralov v kosteh, boljši.

• Ne glede na to, do kakšnih izsledkov je prišla omenjena raziskava, se trdnost vaših kosti, če boste vsak dan pojedli 10 suhih sliv, zagotovo ne bo poslabšala. 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.