Zdravljenje z grozdjem

Grozdje je najbolj znano ljudsko zdravilo, v davnih časih je v nekaterih krajih pomenilo življenje. Še danes mu posvečamo veliko pozornosti. Je zdravilno in ima veliko hranilno vrednost. Lajša marsikatero obolenje. Zbrali smo nekaj domačih receptov.
Grozdje je najbolj znano ljudsko zdravilo. (foto: www.123rf.com)
Grozdje je najbolj znano ljudsko zdravilo. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Grozdje ima veliko hranilno, dietetično in zdravilno vrednost. Je okusno in zdravo, vsebuje glukozo in fruktozo, sladkorja, ki ju naše telo lahko porabi hitro, saj preideta neposredno v kri, zato sta vir energije, ki je pomembna za delovanje mišic. Poleg tega pa grozdje vsebuje tudi celulozo, jabolčno kislino, tanin, tirozin, vitamine (C, B1, B2, B6, PP), rudninske snovi (K, Ca, P, Fe). Rudninske snovi zagotavljajo ravnotežje v celicah. Zelo pomembno je ravnotežje baz in kislin v organizmu, grozdje pa ustvarja prav to ravnotežje. Zdravilnih snovi pa ne vsebuje le grozdje, tudi vinska trta je hranilno bogata, vsebuje tanin, flavonoid, levkoantocian. Listi vsebujejo antocianine, plodovi pa antocianinske spojine.

Za zdravljenje se uporablja grozdje, grozdni sok, sok iz same vinske trte, liste in rašeljike ter pečke. Ker pa grozdje vsebuje veliko sladkorja, ni priporočljivo za diabetike.

Nasveti za zdravljenje z grozdjem
Proti ledvičnim kamnom: uporabite sok iz zarezane vinske trte. Dobite ga tako, da del trte zarežete z nožem, na dno dodate cevko, po kateri se sok steka v stekleničko. Jemljete tri do štiri žličke soka na dan.

Proti kašlju, obolelim ledvicam in zaprtju: dnevno pojeste v treh obrokih 100 do 150 gramov grozdja.

Za hitrejšo okrepitev (tudi po operaciji): trikrat na dan jejte sveže grozdje, in sicer zjutraj na tešče, pred kosilom in uro pred večerjo. Pojejte kilo in pol grozdja dnevno, lahko tudi več. Jejte črno grozdje, ker je bolj zdravilno od belega. Ta okrepčilna kura traja tri tedne.

Za čiščenje in zboljšanje krvi: na hitro prepražite mešanico iz enakih grozdnih pečk, ječmenovih kalčkov, špargljev in navadnega potrošnika (cikorije). Iz sestavin skuhate kavo in jo po požirkih pijete čez dan.

Proti obolenjem jeter: trikrat dnevno spijete kozarec grozdnega soka.

Proti obolenjem prostate: 10 dni jeste po vsakem obroku pol kilograma črnega grozdja, spijete čaj iz ene žličke na drobno narezanih svežih ali suhih listov vinske trte.

Za zmanjšanje količine holesterola in proti arteriosklerozi: popijete kozarec vina na dan. Pomaga pa tudi. Če jeste sveže grozdje in pijete grozdni sok.

Za povečanje telesne teže: ko grozdje zori, jeste 20 do 25 dni črno grozdje, in sicer pol kilograma do kilograma na dan, eno uro pred obroki.

Proti vnetju oči: oči si večkrat obložite z obkladkom, ki je namočen v sok vinske trte.
Za krepitev odpornosti organizma: v liter belega vina dodate glavico česna in 50 gramov smrekovih storžev. Pustite stati 10 dni, nato pijete enkrat do dvakrat dnevno po eno skodelico napitka po jedi.

Proti boleznim vranice: 30 dni jeste črno grozdje s koščkom en dan starega pšeničnega kruha.

Za izločanje ledvičnih kamnov in peska: pred zajtrkom, kosilom in večerjo pojeste pol kilograma črnega grozdja, skupaj s koščkom starega pšeničnega kruha. Zdravljenje traja 10 dni.

Proti vodeničnim oteklinam trebuha in nog: v 700 gramov belega vina dodate 300 gramov pretlačene čebule in 100 gramov medu. Posodo zaprete in postavite na toplo za 10 dni. Večkrat pretresite. Nato pijete po 50 gramov tekočine pred zajtrkom, kosilom in večerjo 10 dni zaporedoma.

Za čiščenje krvi in krepitev živcev: pred zajtrkom na tešče popijete en kozarec mošta.

Za blažitev kašlja: v vinu skuhate rozine in pijete nekajkrat na dan po dva do tri požirke.

Proti ranam zaradi dolgega ležanja: del bolnikove kože, kjer najpogosteje leži, umivate z vinskim kisom. Na ta način preprečite, da bi se pojavile rane. Tudi zdravi ljudje bi se občasno morali umiti z vinskim kisom, saj ta čisti kožo, odpira pore in krepi krvni obtok.

Proti arteriosklerozi: naredite kuro s svežim grozdjem: dva tedna pojejte vsak dan en do tri kilograme grozdja, brez pečk in kožice.

Za boljši spomin: jagode večjega grozda, dve olupljeni pomaranči, štiri lešnike in eno figo zmeljite v mešalniku in jejte med glavnim obrokom več dni zaporedoma.

Proti revmi: boleča mesta masirajte z belim vinom, ki ga segrejete do 70 stopinj C, in jih zavijte v flanelno krpo.

Proti razširjenim žilam: pijete prevretek iz listov vinske trte. Vzamete 25 listov na pol litra vode.

Za pomlajevanje: v liter rdečega vina dodate 10 glavic strte čebule. Kozarec pustite na soncu dva dneva, nato pijete po en kozarec zdravila med jedjo enkrat dnevno.


 
Vir: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo, Bogomir Mihajlović

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.