Zdravstvo: Končno več ugodnosti za bolnike

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. L. | 18.9.2018
Na včerajšnji seji je skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) potrdila predlog rebalansa finančnega načrta ZZZS. Kakšne novosti prinašajo spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja?
S prenovljenimi pravili se pravica do obnovitvene rehabilitacije invalidov ne bo več izključevala z uveljavljenjem zdraviliškega zdravljenja, če gre za isto zdravstveno stanje.  (foto: pexels.com)
S prenovljenimi pravili se pravica do obnovitvene rehabilitacije invalidov ne bo več izključevala z uveljavljenjem zdraviliškega zdravljenja, če gre za isto zdravstveno stanje. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je potrdila predlog rebalansa finančnega načrta ZZZS, s katerim se prihodki in odhodki ZZZS zvišujejo za 35 milijonov evrov. Kljub nekaterim nasprotovanjem so dali tudi soglasje predlogu sprememb pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, pišejo slovenski mediji.
Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je dejal, da je vesel, da so prišli do obravnave te točke, saj so si za to, da bi še letos lahko porabili 35 milijonov evrov, prizadevali tako v upravnem odboru kot skupščini zavoda.

Rebalans sicer le veča obseg prihodkov in odhodkov ZZZS v letošnjem letu ter določa, da bo za specialistično-ambulantno in bolnišnično zdravljenje namenjenih 29,2 milijona evrov, za osnovno zdravstvo 6,3 milijona, za socialne zavode pa slabih 600.000 evrov. O točni razporeditvi sredstev v programe pa bo odločeno v aneksu dva k splošnemu dogovoru.

Upravni odbor ZZZS je včeraj sprejel predloge, kako bi v okviru aneksa dva k splošnemu dogovoru razporedili sredstva. Predlagajo, da bi operacije ušes, nosu, grla, na ožilju, operacije na stopalu, operacije kile, žolčnih kamnov, endoproteze kolka in kolena, ortopedske operacije rame, hrbtenice, artroskopske operacije, endoproteze gležnja, angiografijo, operacije karpalnega kanala in operacije ženske stresne inkontinence plačali glede opravljen program, torej neomejeno.

Za specialistično-ambulantna področja, kjer so čakalne dobe najdaljše, pa bi plačali do 20 odstotkov presega programa, kolikor ga imajo izvajalci sklenjenega z ZZZS za letošnje leto. Enako bi plačali 20-odstotno preseganje programa v zobozdravstveni dejavnosti. Predlagajo, da bi takšno povečanje sredstev, ki bodo namenjena za zdravstvene storitve na področjih, kjer so najdaljše čakalne dobe, v prihodnjem letu vključili v reden program, je napovedal.

Predlogu rebalansa mora dati soglasje še vlada, prav tako bo vlada predvidoma v začetku oktobra odločala o spornih vprašanjih glede predlogov v aneksu dva k splošnemu dogovoru. Poleg ZZZS bodo namreč svoje predloge za porabo teh sredstev dali tudi ostali partnerji, ki se dogovarjajo o razdelitvi programa.

Kakšne so novosti na področju ZZZS?
Skupščina je včeraj potrdila spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so jih pripravljali od leta 2014. Po besedah Snežane Marković iz ZZZS gre za obsežne spremembe in dopolnitve pravil, ki vsebujejo spremembe v vseh vrstah pravic.

Večji sklop sprememb se nanaša na zobozdravstvene storitve. Medtem ko so bili zobni vsadki sedaj izjemoma pravica, pa bo po novem postala pravica, opredeljena v pravilih obveznega zavarovanja. Spremembe se nanašajo tudi na pravice do zobotehničnih pripomočkov in do ortodontskega zdravljenja.

Po novem se bo število omejitev oploditev z biomedicinsko pomočjo nanašalo le na zunajtelesno oploditev. Širi se nabor bolezenskih stanj, katerih bolniki so upravičeni do zdraviliškega zdravljenja, in uvaja nov razlog za odlog začetka že odobrenega zdraviliškega zdravljenja.

S prenovljenimi pravili se pravica do obnovitvene rehabilitacije invalidov ne bo več izključevala z uveljavljenjem zdraviliškega zdravljenja, če gre za isto zdravstveno stanje. Določa se starost otrok, katerim se predpisujejo magistrala zdravila, prav tako se uvajajo štiri nove vrste medicinskih pripomočkov in izključujejo tri vrste, ki pa se po navedbah Markovićeve niso predpisovali že več let.

Spremembe pravil se nanašajo tudi na denarne dajatve in potne stroške. Pravica do spremstva za zdravljenje v tujini bo po novem tudi za bolnike, starejše od 18. let, če bodo za to utemeljeni zdravstveni razlogi. Spremljevalec bo lahko uveljavljal nadomestilo za plačo. Prenavljajo se določeni standardi zdravstvenih storitev, zobozdravstvenih materialov ter medicinsko-tehničnih pripomočkov, še pišejo slovenski mediji.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?

Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočas...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?

Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno pot...

Izšla je majska revija Vzajemnost 2024

S staranjem so refleksi počasnejši, bolj smo okorni, tu...

Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)

Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, k...

Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake tesnobne navezanosti

Vas je pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potre...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?

Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.