Zeleni čistilci telesa: Pripravite jih čim večkrat!

Tako divji kot tudi gojeni šparglji so odlični izbira za zdravje. Pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa, zdravijo mehur, ledvice, pomagajo celo topiti ledvične kamne. Jih imate radi?
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Šparglji so zdravi. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sezona divjih špargljev se bliža koncu, gojeni pa so še vedno na izbiro. Če ste nabirali divje, ste jih najbrž nekaj dali tudi v skrinjo. Enako lahko storite tudi z gojenimi. Tako imate zdravo zeleno živilo lahko na krožniku skozi vse leto.

Šparglji so zdravilni. Pomagajo čistiti telo strupov, krepijo delovanje ledvic, jeter, žolča, so naravni diuretik, kar pomeni, da pomagajo odvajati odvečno vodo iz telesa. Nekatere študije pravijo celo, da topijo ledvične kamne in odpravijo ledvični pesek.

Divji šparglji rastejo v naravi od marca do junija. Vse pa je seveda odvisno tudi od vremena. V sušnem obdobju jih je manj, v deževnem pa v izobilju. Divjih špargljev ni potrebno lupiti, užiten je mehkejši del stebla. Oleseneli del se zavrže.

Gojeni šparglji so na izbiro na tržnicah in v trgovinah tako rekoč skozi vse leto. So debelejši, so bele ali zelene barve. Bele šparglje lupimo dva centimetra pod vrhom do spodnjega dela, zelene pa le povsem spodaj.

Tako divji kot tudi gojeni pa so priporočljivi za uživanje, saj izboljšujejo zdravje.

Neprijeten vonj seča
Če uživate šparglje, potem dobro veste, da povzročajo dokaj močan, specifičen vonj urina. To pa zato, ker vsebujejo asparaginsko kislino. Prav slednja je tista, ki spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje urina.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Šok za vse po 40. letu starosti: Tlak nad 130 podvoji tveganje za infarkt

Tlak, ki je »samo malo visok«, ni več nedolžen. Strokov...

KUHALNICA: Čokoladni drobljenec z malinami

Včasih si za zajtrk zaželim kaj sladkega v kombinaciji ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.