Zelo je zdravilen, a le, če ga jemo pravilno!

Je eden najbolj zdravih naravnih antibiotikov, krepi celo telo, preprečuje razvoj raka in drugih hudih bolezni. Vse to, a le, če ga pravilno jemo!
Česen je še bolj zdrav, če ga pred uživanjem zmečkamo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Česen je še bolj zdrav, če ga pred uživanjem zmečkamo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da je česen kar se da redno na našem jedilniku. Sploh v mesecih, ki prihajajo, saj nas lahko zelo uspešno zaščiti tudi pred gripami in prehladi. Je naravni antibiotik, njegove zdravilne lastnosti pa so poznane že stoletja in tisočletja.

Česen vsebuje številne močne antioksidante, deluje proti raku, preprečuje vnetja, uničuje razne viruse in glivice. V česnu je zelo zdravilna snov alicin, ta je še največ zaslužna za zdravilnost. Da pa se alicin prične izločati, je potrebno česen jesti pravilno. Le na tak način bo zares zdravilen in bo pomagal.

Preden česen uporabite, ga zmečkajte. Na tak način boste pospešili izločanje alicina. Strokovnjaki svetujejo tudi, da dnevno pojemo do tri stroke česna, najbolj pa bo učinkovit, če bo surov. Če česen toplotno obdelujemo, naj to traja največ deset minut. Tako ne uničimo vseh zdravilnih snovi.

Naj vas ne odvrne od uživanja česna neprijetni ustni zadah. Tega se lahko rešite z zadostnim umivanjem zob, poskusite lahko s sodo bikarbono, pomaga pa tudi, če žvečite peteršilj ali kavno zrno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...

Ne boste verjeli, kaj se zgodi, če daste strok česna v usta!

Česen je zares super naravno živilo. Zdravi mnoge bolez...

Kaj vam lasje povedo o vašem hormonskem stanju – in kaj pomaga, ko začnejo izpadati

Lasje so veliko več kot le del zunanje podobe – so tudi...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

6 delov telesa, ki bi si jih morali redno pregledovati po 40. letu

Le nekaj minut na dan je potrebno za samopregledovanje ...

Babičini triki za zdrave in lepe nohte

Preverite, kako na 100% naraven način poskrbeti, da bod...

Sedem tihih znakov, da imate pomanjkanje magnezija

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov v telesu. So...

Neverjetno: Položite led na določeno točko in zgodilo se bo to ...

Po tej stari in zelo učinkoviti metodi s kocko letu, la...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Trpotec – neverjetna rastlina, ki celi rane, odpravlja kašelj in ureja prebavo

Rastlina, ki raste pred vašim pragom je izjemno zdravil...

Miomi - benigni tumorji maternice

Miomi so nenevarni, benigni tumorji maternice in se poj...

Pozabljen sadež: Zdravi osteoporozo, vid, izboljšuje prebavo

Ni naključje, da ta sadež dozori ravno v času, ko se po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.