Življenjska zavarovanja: Ali veste, kaj plačujete?

V Sloveniji je bilo v preteklem letu sklenjenih več kot 1,3 milijona različnih življenjskih zavarovanj. Očitno je, da slovenski potrošniki življenjskim zavarovanjem namenimo občuten del svojega denarja, a kot kažejo številna vprašanja potrošnikov, ti pogosto ne vedo, kaj in za kaj plačujejo, saj o zavarovanjih vedo premalo.
Življenjska zavarovanja lahko nudijo zavarovancem dodatno finančno varnost in dodatno izplačilo ob pravem času. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Življenjska zavarovanja lahko nudijo zavarovancem dodatno finančno varnost in dodatno izplačilo ob pravem času. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zveza potrošnikov Slovenije in Slovensko zavarovalno združenje sta z namenom finančnega opismenjevanja pripravila kratek vodič po življenjskih zavarovanjih, da bi potrošniki čim bolj celovito poznali življenjska zavarovanja – tako prednosti kot slabosti, saj so prav ta zavarovanja ena izmed tistih, po katerih slovenskih potrošniki pogosto posežejo brez zadostnega razmisleka, ne preverijo vseh značilnosti izbranega zavarovanja in dolgoročnih posledic sklenitve takšne pogodbe. Brošura Dobro je vedeti pa ne ponuja le nasvetov, kako izbrati primerno zavarovanje, ampak bo v korist tudi vsem tistim, ki so že sklenili življenjska zavarovanja – v njej lahko preverijo, kakšne so ključne značilnosti njihovega zavarovanja, kakšne so njihove pravice med trajanjem zavarovanja ter kam se lahko obrnejo po informacije, če gre kaj narobe.

"Zbrali smo ključne informacije, ki jih mora potrošnik imeti pred sklenitvijo življenjskega zavarovanja in tudi med njegovim trajanjem. V široki paleti življenjskih zavarovanj je včasih težko izbrati najprimernejše. Pred sklenitvijo življenjskega zavarovanja se moramo zavedati predvsem tega, da gre za dolgoročno zavarovanje (pogodbo) in da imajo odstop od pogodbe ali njene spremembe, kot so skrajšanje zavarovalne dobe, znižanje zavarovalne vsote ipd., za sklenitelja oziroma zavarovano osebo negativne finančne posledice," je izpostavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije ob predstavitvi brošure o življenjskem zavarovanju Dobro je vedeti.

Mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, pa je poudarila: "Življenjska zavarovanja lahko nudijo zavarovancem dodatno finančno varnost in dodatno izplačilo ob pravem času, seveda pa morajo ob sklenitvi vedeti, kakšno zavarovanje ustreza njihovim potrebam oziroma pričakovanjem. Temu je namenjena tudi naša brošura, da bi slovenski potrošniki čim bolj celovito poznali življenjska zavarovanja."

Kdo naj se odloči za sklenitev življenjskega zavarovanja?
Potrošniki se pogosto odločajo za sklenitev življenjskega zavarovanja z namenom varčevanja. A moramo se zavedati, da zavarovanje po svoji naravi ni izključno varčevalni produkt, ampak je v prvi vrsti pomembna njegova zavarovalna komponenta.

"Sklenitev življenjskega zavarovanja je na primer primerna v situacijah, ko želimo poskrbeti za finančno varnost svojih družinskih članov ali če si želimo zagotoviti dodatna finančna sredstva za prihodnost (npr. za zapolnitev vrzeli v starostni preskrbljenosti). Če nimamo finančnih obveznosti, odvisnih družinskih članov ali če imamo dovolj prihrankov za lastno finančno varnost in finančno varnost bližnjih, pa je že smiseln dodaten premislek, ali je življenjsko zavarovanje primerna rešitev," svetuje Mojca Štrucl, strokovnjakinja za področje zavarovanj iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Zato potrošnikom svetujemo, da predno se odločijo za eno v široki ponudbi življenjskih zavarovanj, tudi v tej brošuri preverijo, kakšne vrste teh zavarovanj so na voljo, katerega morda potrebujejo in tudi, če so pripravljeni vstopiti v dolgoročno pogodbeno razmerje z zavarovalnico."

Življenjsko zavarovanje je tek na dolge proge
Kot je tudi v brošuri Dobro je vedeti večkrat poudarjeno, sklenitev pogodbe o življenjskem zavarovanju ne določa le pravic potrošnikov, ampak tudi obveznosti, ki jih morajo dobro poznati že pred podpisom pogodbe. Med potrošniki prevladuje (napačno) mnenje, da lahko takšno pogodbo kadarkoli prekinejo in dvignejo vplačana sredstva, ob tem pa pozabijo, da bodo v primeru predčasne prekinitve zavarovanja (pod pogojem, da to možnost pogodba sploh dovoljuje), prikrajšani za občuten del vplačanih premij.

Primerjate ponudbe, cena naj ne bo merilo pri izbiri!
Pri izbiri zavarovanja nikakor ne gledamo le na ceno – primerjamo različne ponudbe in izberemo tisto, ki vsebinsko najbolj ustreza našim potrebam.
"Predvsem pa si za tako pomembno odločitev vzamemo dovolj časa. Tudi če nas na domu obišče zastopnik, nam ob prvem obisku ni potrebno ničesar podpisati – dolgoročnih finančnih odločitev nikakor ne sprejemajmo na prvo žogo," svetuje Mojca Štrucl.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.