Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ga lahko popolni začetniki.
Preprosti božični keksi (Foto: Mari Radej).
Preprosti božični keksi (Foto: Mari Radej).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za preproste maslene piškote:

600 g bele moke
12 g pecilnega praška
180 g sladkorja v prahu
20 g vaniljevega sladkorja
2 jajci
2 rumenjaka
300 g masla

Limonin led za okraševanje:

1/2 limone
sladkor v prahu
pistacije
brusnice
marmelada
pa še kaj…uporabite domišljijo

PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice

Najprej zmešamo moko s pecilnim praškom, dodamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Nato vmešamo jajci in rumenjaka. Maslo ogrejemo na sobno temperaturo, ga narežemo na kocke in vmešamo v maso.

Zgnetemo gladko piškotno testo, ga zavijemo v folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednje jutro testo razvaljamo na rahlo pomokanem pultu in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Najbolj priljubljene so zvezdice, srčki, lunice in drugi božični motivi.

Polovici piškotov z majhnim modelčkom v sredini izrežemo luknje. Izrezane piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo od 12 do 15 minut.

Medtem ko se piškoti pečejo, pripravimo limonin led za okraševanje. Iz polovice limone stisnemo sok in ga precedimo. Postopoma dodajamo sladkor v prahu, da dobimo gosto maso. Masa mora biti ravno prav gosta, ne preveč tekoča, pa tudi preveč trda ne, takšna, da je lepo mazava. Gostoto mase uravnavamo z dodajanjem sladkorja v prahu.

Sedaj je čas za igranje…To so samo priporočila kako okrasimo piškote, vse je odvisno od naše spretnosti. Piškote, ki smo jih izrezali luknjo, premažemo z limoninim ledom, potresemo s sesekljanimi pistacijami, brusnicami, lahko s sesekljanimi lešniki,  orehi….ali pa vse to izpustimo in na piškote s sladkornim ledom samo narišemo poljubne vzorčke.

PREBERITE TUID: Božična peka: Praznični sadni kruh

Počakamo, da se limonin led strdi na sobni temperaturi, nato spodnji del piškota premažemo z marmelado in ga prekrijemo s piškotom, ki smo ga premazali z limoninim ledom.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božični keksi Božič Recepti Praznične jedi
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.