Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre Nikoline, v receptu je nekaj manj suhega sadja za nadev.
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za praznični sadni kruh: 

10 dag rozin
10 dag suhih marelic
10 dag sliv
10 dag orehov
10 dag jabolčnih krhljev
10 dag rozin
naribana limonina lupinica
cimet
mleti klinčki
1 dl ruma

Sestavine za testo za praznični sadni kruh:

1 kg mešane pšenične moke
1 žlička soli
4 dag kvasa
1/2 žlice sladkorja
7,5 toplega mleka
1 dl toplega olja
12 dag masla

PREBERITE TUDIBožična peka: Rumove kroglice

Moko presejemo v posodo in ob strani dodamo sol. V treh žlicah toplega mleka raztopimo kvas in polovico žličke sladkorja, ter zlijemo v jamico v sredini moke.

Po kvasu posujemo 2 žlici moke in pustimo vzhajati. Ko se kvas dvigne, prilivamo mleko, da zamesimo mehkejše testo. Prilijemo toplo olje ali raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol. 

Narezanemu sadju dodamo naribano limonino lupinico, cimet, mlete klinčke, poškropimo z rumom in pokrijemo. V vzhajano testo vgnetemo sadje z dišavami. Na pomokani površini oblikujemo tri štruce, jih položimo v namaščene modele ali drugega poleg drugega zložimo v pekač.

Štručke naj še eno uri vzhajajo, nato jih pri 200 stopinjah C pečemo od 45 do 60 minut. 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božična peka Sani kruh Recepti
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.