Da bo bolj zdrav, ga morate pripravljati tako!

Kuhan je bolj zdrav kot surov.
Paradižnik je bolj zdrav, če je kuhan. (foto: freeimages.com)
Paradižnik je bolj zdrav, če je kuhan. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Paradižniki veljajo za zdrave – tudi zato, ker premorejo antioksidant likopen. Ta jim poleg dobrodejnih učinkovin daje tudi značilno rdečo barvo.

A kot se izkaže, kuhanje dela čudeže. Strokovnjaki s Politehnične univerze v Valenciji so namreč ugotovili, da toplotna obdelava učvrsti likopen, kar pomeni, da ga več preživi prebavljanje in ga temu primerno večja količina konča v telesu, s tem pa se krepi tudi njegova probiotičnost. Raziskovalci pa so pod vpogled vzeli tudi Lactobacillus reuteri, eno od najbolj pomembnih bakterij za zdravje črevesja. Ugotovili so, da čeprav omenjena bakterija prepreči absorpcijo nekaterih antioksidantov, ti povečujejo njeno učinkovitost. V kuhani paradižnikovi omaki pa še toliko bolj. Po besedah raziskovalcev pozitivni učinki te bakterije krepko odtehtajo negativno plat, torej preprečevanje absorpcije nekaterih antioksidantov.

Kako zdrav je paradižnik, so nakazale že nekatere predhodne študije. Denimo, da upočasnjuje raka na želodcu in da pri moških zmanjšuje nevarnost nastanka raka prostate. Vsebujejo tudi veliko vitaminov – vitamine A, B, C, E in K ter kalcij, kalij, magnezij in vlaknine. Premore še kaotenoide, ki lahko ščitijo pred s starostjo povezano degeneracijo makule in drugimi očesnimi boleznimi. Paradižnikov sok lahko nadalje blaži nekatere simptome menopavze, kot so anksiozne motnje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

KUHALNICA: Polnjeni datlji s čokoladnim prelivom

Datlji, čokolada, kokosovo maslo, pistacija … mmm, krem...

KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bu...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.