Da bo bolj zdrav, ga morate pripravljati tako!

Kuhan je bolj zdrav kot surov.
Paradižnik je bolj zdrav, če je kuhan. (foto: freeimages.com)
Paradižnik je bolj zdrav, če je kuhan. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Paradižniki veljajo za zdrave – tudi zato, ker premorejo antioksidant likopen. Ta jim poleg dobrodejnih učinkovin daje tudi značilno rdečo barvo.

A kot se izkaže, kuhanje dela čudeže. Strokovnjaki s Politehnične univerze v Valenciji so namreč ugotovili, da toplotna obdelava učvrsti likopen, kar pomeni, da ga več preživi prebavljanje in ga temu primerno večja količina konča v telesu, s tem pa se krepi tudi njegova probiotičnost. Raziskovalci pa so pod vpogled vzeli tudi Lactobacillus reuteri, eno od najbolj pomembnih bakterij za zdravje črevesja. Ugotovili so, da čeprav omenjena bakterija prepreči absorpcijo nekaterih antioksidantov, ti povečujejo njeno učinkovitost. V kuhani paradižnikovi omaki pa še toliko bolj. Po besedah raziskovalcev pozitivni učinki te bakterije krepko odtehtajo negativno plat, torej preprečevanje absorpcije nekaterih antioksidantov.

Kako zdrav je paradižnik, so nakazale že nekatere predhodne študije. Denimo, da upočasnjuje raka na želodcu in da pri moških zmanjšuje nevarnost nastanka raka prostate. Vsebujejo tudi veliko vitaminov – vitamine A, B, C, E in K ter kalcij, kalij, magnezij in vlaknine. Premore še kaotenoide, ki lahko ščitijo pred s starostjo povezano degeneracijo makule in drugimi očesnimi boleznimi. Paradižnikov sok lahko nadalje blaži nekatere simptome menopavze, kot so anksiozne motnje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.