KUHALNICA: Ajdov kruh z orehi

Včasih sem ajdov kruh z orehi občasno kupila v trgovini. Občasno pravim zato, ker je pregrešno drag. Sicer je tudi zelo dober, ampak vseeno je predrag. Zaradi tega in tudi zato, ker imam najraje domače, sem se odločila, da skušam ajdov kruh z orehi narediti kar sama.
Ajdov kruh z orehi (foto: OblizniPrste.si)
Ajdov kruh z orehi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ko sem ga prvič pripravila, sem bila malo skeptična, ali bo res tako okusen kot trgovinski. Končni rezultat je bil … Presenetljivo dober! Moj je še boljši od trgovinskega, zato mu pravim najboljši ajdov kruh z orehi. Ima vrsto prednosti: je domač, izrazito dober, cenovno sprejemljiv in povrh vsega še zdrav. Več si pa ne moremo želeti, kajne? Če ga še niste, ga poskusite – speči in (po)jesti.

Sestavine za ajdov kruh z orehi:
• 500 g ajdove moke
• 400 g pšenične bele moke
• okrog 650 ml vrele vode
• 2 čajni žlički himalajske soli
• 5 jušnih žlic oljčnega olja
• 2 čajni žlički rjavega sladkorja
• 1,5 do 2 vrečki suhega kvasa
• dve pesti orehov

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

Postopek za pripravo ajdovega kruha z orehi:
Ajdovo moko damo v posebno posodo. Medtem v kozici zavremo vodo.

Ajdovo moko prelijemo z 0,5 l vrele vode. Preostanek vode shranimo za pozneje.

Orehe na grobo sesekljamo.

V ponvici jih na hitro prepražimo (brez olja, kar na suho).

V drugo posodo damo belo moko, sol, rjavi sladkor, kvas.

K temu dodamo še ohlajeno namočeno ajdovo moko in olje.

Mešamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota. Postopoma dodajamo preostanek vode in po potrebi lahko še malo vode, a počasi, da je ne bo preveč. Ne gnetemo predolgo in premočno, saj bo zmes postala preveč nehomogena in se bo lepila na posodo ter prste. Malo jo pomokamo, posodo pokrijemo in nekje 45 do 60 minut pustimo vzhajati, dokler se ne podvoji.

Zdaj dodamo prepražene orehe in premešamo.
 
Preberite tudi: Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s peka papirjem. Malo pomokamo. Po vrhu ga z nožem malo zarežemo, da naredimo nekakšno “mrežo”.

Pokrijemo in pustimo še malo vzhajati. Nato prižgemo pečico in kruh pečemo na temperaturi 185 stopinj Celzija nekje 45 minut. Čas in temperatura sta odvisna tudi od pečice. Če se vam ne bo zdel povsem pečen, ga pecite še pet minut dlje, a nikar ne pretiravajte, da ne bo trd.

Ajdov kruh z orehi nato prestavimo na kuhinjsko krpo. Z njo ga pokrijemo in malo ohladimo, čeprav je res težko čakati, ko pa tako omamno diši.

Kmalu ga že lahko narežete in uživate v domačem ajdovem kruhu z orehi. Mmm, neprecenljivo!

Ajdov kruh z orehi je tako dober, da ga lahko jeste kar samega, sploh ne rabi kakega dodatka. Po eni strani je kar škoda, da njegov poln in edinstven okus prekrivamo s kakšnimi namazi in podobnim.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.