Decembrski FALA recept: Pirina orehova potica z lešniki

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 20.12.2019
Praznično decembrsko vzušje zagotovo v vsakem domu pričara tudi peka slastne potice. Naj bo letos nekoliko drugačna
Pirina potica z orehi in lešniki (foto: Fala)
Pirina potica z orehi in lešniki (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
500 g gladke pirine moke
200 g bele moke
200 g mleka
70 g vode
170 g masla
50 g sladkorja
2 jajci
2 mali žlički soli

Nadev:
300 g mletih orehov
200 g mletih lešnikov
130 g sladkorja
120 g mleka
5 žlic ruma
1 jajce

1 jajce za premaz

V posodo odmerimo sol, obe vrsti moke, primešamo kislo testo Fala in dodamo ostale sestavine brez masla ter zamesimo testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Z vročim mlekom prelijemo mlete orehe in lešnike ter premešamo, dodamo rum in zmešano jajce ter ohladimo.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano orehovo potico z lešniki premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo 45 minut pri 175 °C.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

KUHALNICA: Polnjeni datlji s čokoladnim prelivom

Datlji, čokolada, kokosovo maslo, pistacija … mmm, krem...

KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bu...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.