Iz Jožičine kuhinje: Domač orehov liker

V prispevku boste našli odličen recept za domač orehov zeliščni liker. Sedaj je pravi čas, da naberete orehe in si ga pripravite.
Pripravite si zdravilni orehov zeliščni liker. (foto: freeimages.com)
Pripravite si zdravilni orehov zeliščni liker. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če je nekaj grenko, je prav gotovo zdravilno. Za orehov liker to sigurno velja. Je tako kot vino, starejši je, boljši je, številne zdravilne učinke ima. Če bi ženske vedele kako zdravilen je zanje, ne bi toliko orehov porabile za potice.

Stoletja je služil kot univerzalni tonik za zdravo prebavo, je naravno zdravilo proti slabokrvnosti, najdete ga v nahrbtnikih planincev.

Je bogat vir vitamina C in joda, blaži prebavne motnje kot so: driska, zaprtost, zgaga, napihnjenost, krči in želodčne okužbe.

Oreh spada med super živila. Številne raziskave so dokazale, da so orehi dobra preventiva pri rakavih obolenjih (predvsem pri raku prostate in raku dojk), pomagajo pri hujšanju, ščitijo pred srčnimi obolenji, znižujejo holesterol. Orehove maščobe pomagajo pri vzdrževanju naravne stopnje insulina.

V kombinaciji z žganjem lahko iz njega dobimo odličen liker.
Priprava ni zahtevna, imeti moramo primerno zrele orehe, ki so zunaj zeleni, znotraj beli (ne rjavi!).

No, in danes bomo delali v rokavicah, da ne boste cel teden hodili okrog z rokami zeleno rjave barve.

Potrebujemo:

1 kg zelenih orehov (sredica mora biti bela)
1 l domače kvalitetne slivovke
30 dkg sladkorja (lahko rjavi sladkor ali med v enaki količini)
in dišave: lupine pomaranč, strok vanilije

ali: malo cimeta, nekaj klinčkov, limoninih olupkov in muškatovega cveta.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Priprava:

V času šolskih počitnic, konec junija ali v začetku julija naberemo 1 kg zelenih orehov, jih zrežemo na koščke ali četrtine, damo v steklenico s širokim vratom in nalijemo nanje liter dobre slivovke. V žganje damo lahko lupine pomaranč in strok vanilije. Ali pa mu dodamo malo cimeta, 5 klinčkov, limonine olupke in muškatov cvet. Steklenico dobro zamašimo, postavimo za 2 - 3 tedne na sonce in jo včasih malo potresemo.

Po tem času skuhamo 30 dkg sladkorja v 2,5 dcl vode in ko je popolnoma mrzel, precedimo nanj žganje iz namočenih orehov. Dobro zmešamo, če je treba, še enkrat precedimo, nakar nalijemo v steklenice in dobro zamašimo.

Dobili bomo temno rjav grenak napitek. V roku enega leta bo zdravilen napitek dobil popoln okus, do takrat ga hranite v temnem in hladnem prostoru.

Uporaba:

Težave s ščitnico in vse ostalo (razen želodca) - vsako jutro 0.3 (šilček).

Težave z želodcem - zjutraj in zvečer 0,3 (šilček).

Čeprav je orehov liker zdravilen, ga uživajte v zmernih količinah. Najboljši je pravilno ohlajen.

Glejte, da ne boste kje pod mizo ležale, ko pridejo vaši partnerji domov, jaz ne odgovarjam!

Iz Jožičine kuhinje le še en prijeten orehov pozdrav.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.