Iz Jožičine kuhinje: Jabolčna pita

Iz Jožičine kuhinje je zadišalo po okusni in hitro pripravljeni jabolčni piti. Kliknite za recept in jo specite tudi vi. Takoj jo bo zmanjkalo!
Jabolčna pita (foto: Jožica Ostrožnik)
Jabolčna pita (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To je zelo okusna in priljubljena sladica.

Potrebujete - za testo:
38 dkg moke
19 dkg masla
10 dkg sladkorja
2 rumenjaka
1 celo jajce
limonino lupino
malo soli
+ maslo za premazovanje (namastitev) pekača

Za nadev:
1,30 kg jabolk (najboljši je beličnik, jakopnice)
10 dkg sladkorja
10 dkg suhih marelic (narezanih na drobna pramenca ali kockice) - zamenjajava so rozine
1/2 dcl belega vina - zamenjava je voda

Za kremo:
2 jajci (ločiti)
6 dkg sladkorja
1 vanilin sladkor
2,5 dcl mleka
6 dkg moke
mleti sladkor za posip

Priprava:
Presejani moki dodajte na lističe nastrgano maslo, rumenjaka, sladkor, naribano limonino lupino in malo soli nato pa zraven ubijte še celo jajce in na hitro zamesite gladko testo.
Postavite ga na hladno.

Olupljena jabolka zrežite ali naribajte na rezine, pomešajte s sladkorjem in poškropite z belim vinom ali vodo ter dušite do mehkega. Dodajte narezane marelice ali oprane in očiščene rozine in vse temeljito zmešajte.

Testo razvaljajte na velikost pekača in ga položite v namaščen pekač (če se vam testo trga, položite v pekač posamezne kose testa, ga obdelajte s pomočjo prstov in poravnajte s kozarcem).

Napol ga specite v navadni že ogreti pečici na 200 stopinj (10 do 15 minut - jaz sem ga pekla 14 minut, v pekaču velikosti 37 x 30 cm, biti mora globok pekač - pekač je lahko tudi čisto malo manjši).

Medtem razmešajte rumenjaka in sladkor z vanilin sladkorjem, dodajte v mleku razmešano moko in mešajte nad paro, da nastane gosta kremasta masa.

V toplo kremo previdno primešajte še sneg iz beljakov (pozor 4 beljaki).

Dušena jabolka stresite po napol pečenem testu, jih poravnajte, prelijte s kremo in poravnajte, nato posipajte z mletim sladkorjem.
Pito še enkrat položite v pečico in jo še 30 minut pecite na nižji temperaturi - 170 stopinj.

Ko jo vzamete iz pečice, jo pokrijte kar z enim praznim pekačem - za nekaj minut.

Nasvet: Ko vzamete testo iz hladilnika, ga že v foliji malo povaljajte.

Iz Jožičine kuhinje želim prijetno sladkanje s to fantastično slaščico.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.