KUHALNICA: Borovničeva rolada brez moke in sladkorja

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: RozyKo | 10.5.2024
Moja borovničeva rolada brez moke in sladkorja, odštekanega videza ter fenomenalnih okusov je primerna tako za sladkorne bolnike kot tiste, ki so na prehrani z nizkim vnosom OH.
Slastna borovničeva rolada (foto: RozyKo)
Slastna borovničeva rolada (foto: RozyKo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekaj posebnega je že njena barva sama, ki je živa vijolična, njen kontrast pa odlično dopolni sredica iz kisle smetane ter skorjica iz kokosove moke. V osnovi je recept zamišljen tako, da je popolnoma brez dodatnega sladkorja. Vem, to bo marsikomu povzročalo preglavice, vendar če boste sledili receptu do konca sem za vas pustila nekaj namigov za bolj sladko različico.

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja – sestavine
- 0,5 l borovnic, gozdnih/ameriških po izbiri
- 5 jajc
- 3 žlice kisle smetane
- rezina masla debeline 1 cm
- kokos za povaljanje

Borovničeva rolada brez moke in sladkorja – postopek
Vse sestavine damo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo, saj se bodo jajca tako lažje mešala z mehkim maslom. V kolikor tega ne storite, morate rezino masla ogreti do te stopnje, da bo mehko. Vzamemo dve posodi, v eno damo maslo, kateremu dodamo rumenjake 5 jajc, v drugo posodo damo beljake. S električnim mešalnikom najprej beljake stepemo v trdi sneg, rumenjak in maslo pa v penasto zmes.

V sekljalnik damo 0,5 l borovnic in jih zmeljemo v gosto kašico, ki jo dodamo rumenjaku. Vse skupaj dobro premešamo, da se rumenjak poveže z borovnicami.

Zmes prelijemo čez sneg iz beljakov ter na roke počasi premešamo. Novo nastalo zmes vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem in vse skupaj damo v predhodno ogreto pečico na 200 °C za približno 15- 20 minut.

Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga skupaj s peki papirjem zavijemo v rolo ter pustimo, da se ohladi.

Ohlajen biskvit odvijemo in premažemo s kislo smetano, in ga zavijemo nazaj v rolo. Zunanjost biskvita bo nekoliko vlažna in lepljiva, kar je normalno pri tej vrsti ” biskvita”.
Borovničevo rolado povaljamo še v kokosovi moki, da se znebimo lepljive površine in položimo v hladilnik za eno uro.

Če ste ljubitelj sladkih stvari, vam svetujem, da rolado sladkate. Izbirate lahko med dvema postopkoma;
1. Postopek
Ko pripravljate ” biskvit” v posodo z maslom in rumenjakom dodajte 1/2 žlice sladkorja (ali količino sladila, ki ustreza 1/2 žlice sladkorja) na eno jajce in vse skupaj z električnim mešalnikom mešajte najmanj 3 minute na najvišji stopnji. Vem sliši se zelo veliko, vendar pa bo v treh minutah nastala kompaktna kremna zmes.

2. Postopek
Biskvita rolade ne sladkate, ampak sladkate nadev. Vzemite manjšo skledo in v njo odmerite kislo smetano ter dodajte 2-3 zavoje sladkorja z burbonsko vaniljo. Vse skupaj dobro premešajte in postavite nazaj v hladilnik, da smetana ponovno postane kompaktna, v nasprotnem primeru bo preveč tekoča za nadev.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.