Iz Jožičine kuhinje: Maslene kristalne rožice

Pred vrati so prazniki, december je mesec, ko se družino in veselimo. Presenetite svoje najbližje in prijatelje s slastnimi domačimi piškoti. V prispevku boste našli dva odlična recepta!
Slastni domači piškoti (foto: Jožica Ostrožnik)
Slastni domači piškoti (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Praznični dnevi so pred vrati, vedno bolj diši po maslu, medu, sladkorju, cimetu ... Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila kar dva okusna domača recepta za peko slastnih piškotov.

Maslene kristalne rožice:
20 dkg na listče narezanega masla sobne temperature
10 dkg sladkorja
30 dkg gladke moke
po želji malo vanilijeve, rumove arome ali
nastrgana lupina pomaranče, limone ali
malo cimeta
Rjavi sladkor za posip

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Maslo in sladkor na visoki hitrosti mešamo 4 do 5 minut, da dobimo rahlo kremasto zmes.

Dodamo dišave.

Dodamo moko in vse pregnetemo v testo.

Iz testa, ki ga razvaljate na približno 1/2 cm debeline, z modelčki izrežete maslene rožice.

Preden piškote postavite v naprej ogreto pečico (klasična peka), vsakega posipajte z nekaj rjavega sladkorja, da vam bodo pečeni dajali podobo kristalnih rožic.

Peka pri 160 stopinjah /17 minut.

Vroče rožice malo pustite na pekaču, ker so zelo mehke, nato jih previdno z lopatko premestite.

So čudovitega okusa po maslu.

Medenjaki:
1/2 kg moke gladke
2 jajci celi
5 dkg rjavega sladkorja
15 dkg medu rahlo tekoči
15 dkg mehkega masla
malo pecilnega
malo cimeta

Vse sestavine vgnetemo v testo, zavijemo v folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.

Razvaljamo ga na debelino 3 do 5 mm, z modelčki izrežemo poljubne oblike.

Pečemo v klasični pečici, ki jo prej ogrejemo na 175 stopinj /12 minut.

Medenjaki so takoj po peki trdi, ko jih hladne zaprete v kovinsko škatlo, se okusi med seboj povežejo, piškoti pa zmehčajo.

Za vse tiste, ki imate dobre ročne spretnosti, še recept za beljakov led, za dekoriranje medenjakov :
1 beljak
25 dkg fino mletega sladkorja v prahu (obvezno presejte)
limonin sok

Beljak s šibo mešajte in dodajajte sladkor pp (biti morate kar potrpežljivi in dlje časa mešati), na koncu dodajte še limonin sok, da dobite željeno gostoto.

Maslene in medene praznične decemberske dni vam želim Iz Jožičine kuhinje.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.