Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokosove kreme in z belo čokolado ter iz jagodnega moussa s stepeno sladko smetano. Vse skupaj pa povezuje jajčni biskvit. Fantastična sladica. Razmeroma hitro narejena, lotijo se jo lahko tudi začetniki.
Slastna torta iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Slastna torta iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za biskvit:
3 jajca
7 dkg sladkorja v prahu
1/2 zavitka vanilijevega sladkorja
1/2 čž ruma
9 dkg bele gladke moke
1/4 zavojčka pecilnega praška
+ 1 dcl mešanice mleka z rumom (za navlažitev biskvita)

Kokosova krema:
40 dkg mascarpone sirčka
5 dkg sladkorja v prahu
8 dkg kokosove moke
22 dkg bele čokolade
3 dcl sladke smetane

Jagodni mousse:
45 dkg svežih jagod (ali zamrznjenih)
3 žlice sladkorja v prahu (naj bodo ravne)
6 listov želatine
3 dcl sladke smetane

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Priprava biskvita:
Cela jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepajte pri najvišji hitrosti dlje časa. Med stepanjem dodajte rum. Nato rahlo s spatulo primešajte presejano moko s pecilnim praškom in mešajte, dokler ne dobite zmesi brez grudic. Maso vlijte v tortni model (dno obložite s peki papirjem, rob namastite). Pecite v že segreti pečici (brez ventilacije) cca 16 minut. Biskvit preverite z zobotrebcem, če na njem ni ostankov mase, potem je pečen. Pečen biskvit ohladite.

Priprava kokosove kreme:
Mascarpone in sladkor v prahu najprej razmešajte na kratko s stepalcem, dodajte kokosovo moko in stopljeno belo čokolado ter zopet na kratko premiksajte do enotne kreme. Nato ročno s spatulo primešajte še stepeno sladko smetano. Pečen biskvit dajte na podlago, ga obdajte s tortnim obročem, ob notranji strani obroča rob obložite z acetatno folijo (ta prepreči, da bi se krema prijela na rob pekača). Biskvit najprej navlažite z mešanico ruma in mleka.
Nato na navlažen biskvit nadevajte kokosovo kremo, jo poravnajte, še posebej pazite, da temeljito zapolnite ob robu, da bo tortica imela tudi na zunaj lep izgled. Vse skupaj postavite v hladilnik, da se popolnoma strdi.

Med tem časom pripravite jagodno kremo:
Jagode segrejte s sladkorjem, da se zmehčajo in sladkor stopi. Nato jih pretlačite v gladek pire (pride precej tekoč). Med tem časom v hladno vodo namočite tudi lističe želatine, za 10 minut. Nato jih ožmite, dodajte 2 žlici vročega jagodnega pireja, premešajte, da se stopijo. To stopljeno želatino pa takoj primešajte v jagodni pire. Pire nekoliko ohladite in le še vmešate na rahlo z lopatko stepeno sladko smetano. Jagodno kremo nadevajte (vlijte) na strjeno kokosovo kremo (pri tem pazite, da ni prevroča), jo enakomerno poravnajte in torto postavite v hladilnik, da se jagodna krema strdi in cela torta ohladi. Jaz sem jo pustila 2 uri. Najboljša pa je tortica drugi dan, ker se lepo prepoji in postane bolj sočna.

NASVET: priporočam, da rumenjake stepete posebej s sladkorjem. Sneg pa dodate na koncu, tako bo biskvit bolj rahel. Če pa boste jagodni pire delali s svežimi jagodami, bo barva izpadla precej lepše.
NAMIG: torto lahko dekorirate s svežimi jagodami, rafaelo kroglicami, mini makroni, svežim cvetjem itd.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.