Sestavine za biskvit:
3 jajca
7 dkg sladkorja v prahu
1/2 zavitka vanilijevega sladkorja
1/2 čž ruma
9 dkg bele gladke moke
1/4 zavojčka pecilnega praška
+ 1 dcl mešanice mleka z rumom (za navlažitev biskvita)
Kokosova krema:
40 dkg mascarpone sirčka
5 dkg sladkorja v prahu
8 dkg kokosove moke
22 dkg bele čokolade
3 dcl sladke smetane
Jagodni mousse:
45 dkg svežih jagod (ali zamrznjenih)
3 žlice sladkorja v prahu (naj bodo ravne)
6 listov želatine
3 dcl sladke smetane
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica
Priprava biskvita:
Cela jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepajte pri najvišji hitrosti dlje časa. Med stepanjem dodajte rum. Nato rahlo s spatulo primešajte presejano moko s pecilnim praškom in mešajte, dokler ne dobite zmesi brez grudic. Maso vlijte v tortni model (dno obložite s peki papirjem, rob namastite). Pecite v že segreti pečici (brez ventilacije) cca 16 minut. Biskvit preverite z zobotrebcem, če na njem ni ostankov mase, potem je pečen. Pečen biskvit ohladite.
Priprava kokosove kreme:
Mascarpone in sladkor v prahu najprej razmešajte na kratko s stepalcem, dodajte kokosovo moko in stopljeno belo čokolado ter zopet na kratko premiksajte do enotne kreme. Nato ročno s spatulo primešajte še stepeno sladko smetano. Pečen biskvit dajte na podlago, ga obdajte s tortnim obročem, ob notranji strani obroča rob obložite z acetatno folijo (ta prepreči, da bi se krema prijela na rob pekača). Biskvit najprej navlažite z mešanico ruma in mleka.
Nato na navlažen biskvit nadevajte kokosovo kremo, jo poravnajte, še posebej pazite, da temeljito zapolnite ob robu, da bo tortica imela tudi na zunaj lep izgled. Vse skupaj postavite v hladilnik, da se popolnoma strdi.
Med tem časom pripravite jagodno kremo:
Jagode segrejte s sladkorjem, da se zmehčajo in sladkor stopi. Nato jih pretlačite v gladek pire (pride precej tekoč). Med tem časom v hladno vodo namočite tudi lističe želatine, za 10 minut. Nato jih ožmite, dodajte 2 žlici vročega jagodnega pireja, premešajte, da se stopijo. To stopljeno želatino pa takoj primešajte v jagodni pire. Pire nekoliko ohladite in le še vmešate na rahlo z lopatko stepeno sladko smetano. Jagodno kremo nadevajte (vlijte) na strjeno kokosovo kremo (pri tem pazite, da ni prevroča), jo enakomerno poravnajte in torto postavite v hladilnik, da se jagodna krema strdi in cela torta ohladi. Jaz sem jo pustila 2 uri. Najboljša pa je tortica drugi dan, ker se lepo prepoji in postane bolj sočna.
NASVET: priporočam, da rumenjake stepete posebej s sladkorjem. Sneg pa dodate na koncu, tako bo biskvit bolj rahel. Če pa boste jagodni pire delali s svežimi jagodami, bo barva izpadla precej lepše.
NAMIG: torto lahko dekorirate s svežimi jagodami, rafaelo kroglicami, mini makroni, svežim cvetjem itd.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.