Iz Jožičine kuhinje: Najboljši pustni krofi

V prispevku boste našli recept za najboljše pustne krofe, ki vas nikoli ne bo razočaral.
Najbolj okusni pustni krofi (foto: Jožica Ostrožnik)
Najbolj okusni pustni krofi (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pustni krofi 2019
(recept iz knjige: Kruh in pecivo po domače - Peka brez umetnih dodatkov, avtor Franci Planinc)

Sestavine:

1 kg bele moke TIP 400 ali 500
6 dkg svežega kvasa
6 dcl mleka (polnomastno)
10 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1.5 dkg soli
10 dkg maščobe (margarine ali masla)
2 celi jajci
3 rumenjaki
1 šilček ruma
naribana lupina 1 limone
olje za cvrtje
marelična marmelada (po peki)

Mesitev, izdelava, vzhajanje / 2 uri
1 cvrtje na 165 - 170 stopinj C / 6 minut
Količina / 24 - 27 kosov
Zahtevnost / težko

Priprava:

Kratki kvasni nastavek: 1/2 kg moke, kvas, sladkor in toplo mleko zmešajte in pustite, da naraste za enkrat.

Dodajte ostale sestavine in zmešajte - zamesite v gladko, ne pretrdo testo, ki naj počiva 20 minut. Razdelite ga na kose težke 5 - 10 dkg, ki jih temeljito pookroglajte, položite jih z zaključki spodaj na pomokan prt ter pokrijte s prtičkom.

Ko so vzhajani, jih polagajte z zaključki navzgor v vroče olje (v kozici naj bo 3,5 - 4 cm vročega olja;
temperaturo olja ugotovite s kontrolnimi kroglicami iz testa za krofe - v kolikor je temperatura pravšnja, se testena kroglica počasi obarva!).

Takoj pokrijte s pokrovom. Po 3 minutah jih obrnite in jih odkrite do konca specite. Odlagajte jih na papirnate serviete.

Ko se malo ohladijo, jih polnite z marelično marmelado (pri tem uporabite testomat pištolo ali dresirno vrečko) ter jih posipajte s sladkorjem v prahu.

NASVET: Ko pookroglamo prve krofe, pookroglamo tudi 2 do 3 majhne testene kroglice, ki jih pustimo vzhajati ob krofih. Uporabimo jih za test vzhajanosti in toplote olja, če pečemo krofe v navadni kozici.
Svetujem vam, da za cvrtje krofov uporabljate električno globoko ponev. Termostat ponve naj bo naravnan na stopnjo 2,5.

In še moj nasvet: Maslo ali margarino stopite na ne prevročem! Ohladite ga pod 40 stopinj in šele nato dodajte k ostalim sestavinam. Če tega niste vešči, ga rajši neposredno narežite v moko na čim tanjše lističe.

Iz Jožičine kuhinje vam želim norčav, iskriv, razigran in vesel pust mastnih ust.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Odličen nasvet: Specite kostanj kar v pečici!

Ta recept vam bo zagotovo zelo všeč, saj lahko v domači...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Iz Jožičine kuhinje: Kokosova potica

Če imate radi kokos, vas bo zagotovo navdušil tudi ta r...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

RECEPT: ideja za noč čarovnic - strašni pajkci

Ste že kdaj pojedli pajka? Strašni pajkci so majhni pri...

KUHALNICA: Polenta s šampinjoni

Polenta s praženimi šampinjoni je kot nalašč za hitra k...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.