Iz Jožičine kuhinje: Okusna in preprosta jabolčna pita

V prispevku boste našli recept za zelo okusno in priljubljeno sladico.
Foto: Jožica Ostrožnik
Foto: Jožica Ostrožnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete - za testo:
38 dkg moke
19 dkg masla
10 dkg sladkorja
2 rumenjaka
1 celo jajce
limonino lupino
malo soli
+ maslo za premazovanje (namastitev) pekača

Za nadev:
1,30 kg jabolk (najboljši je beličnik, jakopnice)
10 dkg sladkorja
10 dkg suhih marelic (narezanih na drobna pramenca ali kockice) - zamenjajava so rozine
1/2 dcl belega vina - zamenjava je voda

Za kremo:
2 jajci (ločiti)
6 dkg sladkorja
1 vanilin sladkor
2,5 dcl mleka
6 dkg moke
mleti sladkor za posip

Priprava:
Presejani moki dodajte na lističe nastrgano maslo, rumenjaka, sladkor, naribano limonino lupino in malo soli nato pa zraven ubijte še celo jajce in na hitro zamesite gladko testo.

Postavite ga na hladno.

Olupljena jabolka zrežite ali naribajte na rezine, pomešajte s sladkorjem in poškropite z belim vinom ali vodo ter dušite do mehkega. Dodajte narezane marelice ali oprane in očiščene rozine in vse temeljito zmešajte.

Testo razvaljajte na velikost pekača in ga položite v namaščen pekač (če se vam testo trga, položite v pekač posamezne kose testa, ga obdelajte s pomočjo prstov in poravnajte s kozarcem).

Napol ga specite v navadni že ogreti pečici na 200 stopinj (10 do 15 minut - jaz sem ga pekla 14 minut, v pekaču velikosti 37 x 30 cm, biti mora globok pekač - pekač je lahko tudi čisto malo manjši).

Medtem razmešajte rumenjaka in sladkor z vanilin sladkorjem, dodajte v mleku razmešano moko in mešajte nad paro, da nastane gosta kremasta masa.

V toplo kremo previdno primešajte še sneg iz beljakov (pozor 4 beljaki).

Dušena jabolka stresite po napol pečenem testu, jih poravnajte, prelijte s kremo in poravnajte, nato posipajte z mletim sladkorjem.

Pito še enkrat položite v pečico in jo še 30 minut pecite na nižji temperaturi - 170 stopinj.

Ko jo vzamete iz pečice, jo pokrijte kar z enim praznim pekačem - za nekaj minut.

Nasvet: ko vzamete testo iz hladilnika, ga že v foliji malo povaljajte.

Iz Jožičine kuhinje želim prijetno sladkanje s to fantastično slaščico.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...

KUHALNICA: Tiramisu poletnih okusov

Prav vsi niso ljubitelji kave, in posledično jim ni vše...

Iz Jožičine kuhinje: Čufti

Slastni in okusni čufti. Ste jih že kdaj pripravljali? ...

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.