Iz Jožičine kuhinje: Paradižnikova omaka

Imate tudi vi svežega paradižnika v izobilju? Iz njega lahko pripravite zares okusno paradižnikovo omako, ki vam bo pri kuhanju marsikatere jedi popestrila okus.
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Paradižnikova omaka (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

  • 1,5 kg dobro zrelega paradižnika (lahko različne sorte)
  • 2 žlici olja (najboljše je olivno)
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico in 1/2 moke (zvrhano)
  • sol
  • nekaj lističev bazilike
  • 1 žlica vina

Ker se v paradižnikovi omaki poleg bazilike odlično dopolnjujejo še česen, timijan, rožmarin, origano, mleti klinčki in lovorjev list, lahko katerokoli od teh začimb dodajate po svojem okusu.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

Priprava:

1) V posodo nadevajte cele in oprane paradižnike, prilijte toliko vode, da bodo za silo pokriti, pristavite na štedilnik in počakajte, da zavrejo (to je približno deset minut).

2) Odstavite in pustite kakšno minutko pokrite, kožica paradižnika bo malo razpokala.

3) Stresite paradižnike na cedilo z bolj velikimi luknjami (vodo v kateri so se kuhali odstranite) in jih spasirajte (če nimate lesene gobe, si pomagajte z zajemalko), to gre hitro, ker so paradižniki zmehčani.

4) Dobili boste cca 1 liter čistega paradižnikovega soka , v katerem bo še kakšno paradižnikovo seme, zato ga precedite še enkrat skozi cedilo z bolj gostimi luknjami.

5) Posebej v kozici (jaz najraje uporabljam vok) na olju spražite sladkor, ki da omaki poseben okus in moko do rumene barve, prilijte paradižnikov sok, mešajte in ob zmernem ognju pokuhajte do vrenja (to vse skupaj traja deset minut), ne pozabite soliti, dodati lističe bazilike in na koncu še vino.

Tako boste dobili osnovno paradižnikovo omako, z ostalimi navedenimi začimbami pa jo boste dodatno obogatili.

 

Omako lahko uporabljate za lazanjo, njoke, polnjeno papriko, jo polijete po nadevanih paradižnikih, z dodanim popraženim mletim mesom jo dajte na testenine, vanjo dajte popečene čufte in 1/4 čebule, ko jih boste kuhali ..

Višek omake lahko zamrznete in jo uporabite drugič.

Če ste jo pripravili več, takoj vročo nadevajte v čiste kozarčke, dobro privijte pokrovčke, ohladite pod odejo, nato spravite v hladno shrambo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.