Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo govejo juho. Kuharica pa razkriva še par drobnih skrivnosti, s katerimi bo juha zares slastna.
Goveja juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Goveja juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kvalitetno goveje meso mora biti rožnato rdeče barve.
Stara govedina je temnejša in je mastna le na površini, maščoba (loj) je rumenkaste barve.

Prednji kosi so okusnejši in dajo tudi boljšo govejo juho (pleče da kvalitetno juho in okusno meso), še posebej dobro govejo juho pa da namizni del ali križ.

Če je le možno, kupimo domače meso pri kmetu, ki ga poznamo in mu zaupamo.

Na 1 kg mesa damo 10 - 15 dkg zelenjave in začimbe. Kuhat ga damo v hladno vodo, če želimo okusnejšo juho, v vročo pa le takrat, ko želimo okusnejše meso, da mesne beljakovine hitro zakrknejo.

Šele ko zavre, jo solimo. Če hočete imeti posebno čisto govejo juho, posnamite pene, ko juha zavre, a zavedajte se, da ste s tem odstranili tudi okus. Sedaj ji dodamo zelenjavo - korenje rumeno in rdeče, luštrek, petršiljevo korenino, prerezano in na plošči popečeno čebulo z lupino, kakšno zrno česna, zrna celega popra, muškatni orešček, v sezoni še paradižnik, košček paprike, sržen zelja, malo cvetače, košček kolerabe. Petršilj in zeleno (zeleni del) dodamo juhi proti koncu kuhanja. Del zelenjave se lahko prepraži in se tako doda juhi. Če mesa nimate dovolj, lahko proti koncu kuhanja dodate jušno kocko.

Juha se kuha na nizki temperaturi in počasi, da se komaj opazi vrenje, pokrita da ne uide moč. Čas kuhanja je odvisen od starosti mesa, kvalitetna govedina je kuhana v 1,5 ure, starejša naj vre 2 uri.
Kuhano juho odstavimo in počakamo, da se umiri. Nato jo precedimo na gosto cedilo. Zelenjavo iz juhe serviramo zraven kuhane govedine, korenček zrežemo na kocke in ga vrnemo v juho.

Ko pripravljamo meso za postrežbo, ga vzamemo iz juhe, ga narežemo, položimo v posodo, prilijemo juho in pustimo pokritega na toplem.

Dobra goveja juha mora biti čista, aromatična, svetlo čajne barve, mastna pa sme biti le toliko, da na njej plava le tu in tam kakšna kroglica maščobe. Goveja juha se mora servirati vroča. Okus ni odvisen samo od mesa, ampak tudi od dodane zelenjave in ostalih dodatkov. Vse se mora povezati v harmonično celoto, nič ne sme prevladovati.

Za posebne priložnosti kuhamo v juhi tudi kakšen del perutnine, to je še posebej okusna in močna juha.

V juho lahko zakuhate domače rezance, zdrobove žličnike, vlivance, ribano kašo, riž, jajčne štrukeljce in ostale zakuhe, jo postrežete s palačinkami, zlatimi kroglicami...

Postrezite z nastriženim drobnjakom.

In še droben, a pomemben nasvet, juho lahko zbistrite, če ji dodate beljak ali kocko surovega krompirja.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

KUHALNICA: Polnjeni datlji s čokoladnim prelivom

Datlji, čokolada, kokosovo maslo, pistacija … mmm, krem...

KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.